Sonda Juno danas se približava Jupiteru

Očekuje se da Juno, uz nekoliko zahtjevnih manevara uđe u orbitu Jupitera kojeg će obići 37 puta (Screenshot / YouTube)

Nakon pet godina putovanja, blizu milijardu dolara vrijedna misija Juno Američke svemirske agencije NASA danas stiže do Jupitera kojem će se približiti na udaljenost od 5.000 kilometara i tako naučnicima dati novi uvid u najveću planetu Sunčevog sistema.

Plan NASA-e je da pokrene glavni motor letjelice na 35 minuta, što će izazvati njeno usporavanje 542 metra u sekundi kako bi ušla u orbitu ove planete. 

“Spremni smo. Naučni tim je jako uzbuđen zbog dolaska na Jupiter”, rekao je Scott Bolton, glavni naučnik u ovoj misiji NASA-e. 

Letjelica Juno, teška 3.600 kilograma i veličine košarkaškog terena, ime je dobila prema Junoni koja se u rimskoj mitologiji naziva ženom rimskog boga Jupitera, podsjeća agencija Anadolija.

Juno, sonda na solarni pogon, lansirana je u augustu 2011. godine iz Cape Canervala na Floridi, a po dolasku u neposrednu blizinu Jupitera bit će angažirana na dvogodišnjem istraživanju atmosfere i magnetosfere Jupitera i njegovih mjeseci.

Deseci satelita

Jupiter je najveća planeta Sunčevog sistema, peta po redu udaljena od Sunca. Njegova atmosfera se sastoji od vodika i helija s toliko radijacije koja je hiljadu puta smrtonosnija od onog koji je dozvoljen za ljudska bića.

Oko Jupitera je raspoređeno 67 prirodnih satelita među kojima su najpoznatiji Europa, Io, Ganimed i Kalista. Također, ova planeta obavijena je najjačim magnetskim poljem koje postoji u Sunčevom sistemu.

“Jupiter je doslovno planeta na steroidima, sve u vezi nje je ekstremno”, tvrdi glavni istraživač Juno misije Scott Bolton.

“Jedan od izazova je što idemo u najopasnije mjesto u cijelom solarnom sistemu, radijacijska polja su tamo jako intenzivna”, rekao je Rick Nybakken iz ove misije. 

Juno je opremljen naučnim instrumentima koji će pomoći da se otkrije kako se Jupiter formirao i razvijao. 

Misterija crvenih pjega

Očekuje se da Juno, uz nekoliko zahtjevnih manevara uđe u orbitu Jupitera kojeg će obići 37 puta. 

Zbog radioaktivnog zračenja sva elektronika u sondi bit će uništena osim titanijskog sefa sa računarom koje će bilježiti podatke.

Naučnici NASA-e najviše nade polažu u rješenje misterije velike crvene pjege, najveće ciklonske oluje koja je tri puta veća od Zemlje i ne jenjava već 300 godina.

Juno je opremljen kamerom u boji, a iz NASA-e kažu da će napraviti “spektakularne fotografije u boji”.

Misija Juno završit će u februaru 2018. kada se očekuje da će letjelica pasti na Jupiter. 

Izvor: Agencije