Somalijske snage sigurnosti ubile 81 pripadnika Al-Shabaaba

Somalijske snage nastavljaju operacije protiv Al-Shabaaba (EPA)

Snage sigurnosti Somalije ubile su najmanje 81 pripadnika organizacije Al-Shabaab, u akciji provedenoj u gradu Jilibu, potvrdio je somalijski ministar informiranja Abdurrahman Osman.

On je za novinsku agenciju Sonna kazao kako su somalijske snage, u zajedničkoj akciji s međunarodnim partnerskim snagama, izvele dvije akcije, čiji su cilj bili konvoji te oružane organizacije.

“Tokom akcija neutraliziran je najmanje 81 terorista”, rekao je Osman te dodao da je zaplijenjena znatna količina oružja i municije.

Također je kazao kako se akcije nastavljaju, prenosi Anadolija.

Objava rata

Predsjednik Somalije Mohamed Abdullahi Mohamed u oktobru je najavio rat protiv grupe Al-Shabaab, nakon napada u kojem je ubijeno više od 350 ljudi.

On je najavio da će Vlada Somalije izdvojiti 14 miliona dolara iz budžeta za potrebe borbe protiv terorizma, kao i izgradnju novog doma za djecu žrtve napada.

Grupa Al-Shabaab često izvodi napade u Somaliji, a pokušava zbaciti somalijsku Vladu, koju podržavaju Ujedinjeni narodi i saveznici iz Afričke unije.

Al-Shabaab je u proteklim godinama izgubio velik dio teritorije u borbi s mirovnim snagama Afričke unije i Vladinom vojskom.

Izvor: Agencije