Oglasi

Solarni sistemi za pretvaranje morske u pitku vodu

Otkriće je djelo grupe naučnika sa Tehnološkog instituta u Massachusettsu, pod vodstvom turskog istraživača Emrea Gencera.
Voda, Pitka vodaMorska voda pretvara se u paru pomoću solarne energije te se ponovo vraća u tekuće stanje kao pitka vodaAFP - Ilustracija

Znanstvenici s Tehnološkog instituta u Massachusettsu otkrili su rješenje kako pomoću solarne energije pretvarati slanu morsku u slatku i pitku vodu.

Ovo otkriće djelo je grupe znanstvenika pod vodstvom turskog istraživača Emrea Gencera.

Gencer je za Anadoliju kazao kako je njegov tim bio inspiriran problemom nedostatka pitke vode u zemljama koje obiluju sunčevom energijom i slanom morskom vodom.

"Pitka voda, električna energija i hidrogen mogu istodobno biti proizvođeni pomoću solarne energije i slane vode, a tako dobivamo resurse kojima svijet danas najviše oskudijeva", kazao je Gencer.

Morska voda u para, para u pitku vodu

Pojašnjavajući rad patenta, Gencer je kazao da se morska voda prvo pretvara u paru pomoću solarne energije, a da se zatim u sustavu ponovo vraća u tekuće stanje u obliku pitke vode.

U nedavnom izvješću Ujedinjenih naroda o upravljanju svjetskim vodama za 2018. godinu navodi se kako se očekuje da će potražnja za vodom do 2050. godine porasti za gotovo jednu trećinu, zato što raste i broj stanovnika na Zemlji.

Kako bi se osiguralo dovoljno vode za piće, uzgajanje usjeva, proizvodnju električne energije i za druge svrhe, vlade i tvrtke trebale bi raditi u skladu s prirodom jer ona kontrolira vodeni ciklus, stoji u izvješću objavljenom uoči Svjetskog dana voda 22. ožujka.

Potražnja za vodom raste kako se globalno stanovništvo širi i planet zagrijava, a kvaliteta i pouzdanost opskrbe je u padu, upozorava se u UN-ovom izvješću.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.