Oglasi

Solarna farma na vodi za smanjenje računa

Dvadeset tri hiljade solarnih panela postavljene su na skelu veličine osam nogometnih igrališta blizu Londona.

exNsGv5ojUo

Struja dobijena iz obnovljivih izvora energije cilj je kojem teži većina zemalja svijeta. Poduhvat je skup, ali je zato zagađenje minimalno. Blizu Londona nalazi se neobična solarna farma.

Najveća solarna farma u Evropi i najdublja na svijetu. Ne nalazi se na kopnu, već na vodi. Dvadeset tri hiljade solarnih panela postavljene su na skelu veličine osam nogometnih igrališta. Skela pluta po sredini rezervoara, odakle se London snabdijeva pitkom vodom. Energija dobivena od sunca koristit će se za napajanje najveće britanske fabrike za preradu vode Thames Water.

„Solarni paneli i kablovi su najefikasniji kada rade na nižim temperaturama. I to je upravo prednost koju nam voda u ovom rezervoaru pruža. Kablovi i paneli se hlade, tako da će biti efikasniji i proizvodit će više struje“, rekao je Nick Boyle iz kompanije Lightsource Renewable Energy.

Solarna farma izgrađena je prvenstveno kako bi kompanija smanjila ogromne račune za struju.

Pumpe vade velike količine vode, koja se potom prečišćava i šalje nazad u sistem, a zatim i do česmi u kućama. Mašine pritom koriste ogromnu količinu struje, koja vodovod košta 144 miliona dolara godišnje.

Solarna farma smanjit će račune za 28 miliona.

Problemi u razvoju

No, problem je to što se energija dobivena iz panela ne može pohraniti, a samim tim kompanija ne može biti energetski neovisna.

"Problem je to što se solarna energija generira samo kad izađe sunce. A naša potreba za strujom ne pada na nulu kada ono zađe. Ponekad moramo pumpati vodu i noću, tako da nam struja iz solarnih panela nije dovoljna. No, ona zajedno sa drugim elementima dio je naše strategije da zadovoljimo naše potrebe“, navodi Angus Berry iz kompanije Thames Water.

Solarna farma ima kapacitet da proizvede struju dovoljnu za opskrbu 1.800 domaćinstava. Cilj kompanije Thames Water je da do 2020. godine solarnim panelima pokrije barem trećinu svojih potreba za strujom.

Izvor: Al Jazeera
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.