Solak suspendiran s pozicije direktora Federalne uprave Civilne zaštite

Federalna uprava Civilne zaštite odobrila je firmi za proizvodnju malina 'FH Srebrena malina' nabavku respiratora iz Kine (Al Jazeera)

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak suspendiran je s te pozicije na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH.

Umjesto Solaka FUCZ-om rukovodit će Mustafa Kadribegović, koji je dosad bio pomoćnik direktora, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Suspenzija Fahrudina Solaka proslijeđena je na potvrđivanje Vladi FBiH nakon što je Administrativna komisija Vlade FBiH podržala njegovu suspenziju. Tako se našla na dnevnom redu današnje sjednice Vlade FBiH i podržana je većinom glasova.

To se događa nakon što je Solak, koji ima i funkciju načelnika Kriznog štaba FBiH u doba trajanja stanja prirodne nesreće, obuhvaćen istragom o kupovini 100 respiratora iz Kine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo je slučaj međunarodne nabavke koju je obavila kompanija “FH Srebrena malina”.

Istraga o nabavci respiratora

Federalna uprava Civilne zaštite odobrila je toj firmi za proizvodnju malina 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,3 miliona eura) da u jeku borbe protiv pandemije novog korona virusa iz Kine nabavi 100 medicinskih respiratora za najteže bolesnike.

Nakon vještačenja pristiglih respiratora u ponedjeljak potvrđeno je da oni ne posjeduju ni minimum kriterija da bi se mogli koristiti na jedinicama intenzivne njege u bolnicama.

Izvor: Agencije