Solak: Nema redova penzionera, to je bilo jutros

Naš prijedlog nije ispoštovan, kaže predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić (Klix.ba)

Zbog isplate penzija u Federaciji BiH, Federalni štab Civilne zaštite donio je odluku kojom se starijima od 65 godina dozvoljava da u periodu od 8 do 12 sati odu po penzije. Tom odlukom omogućeno im je da nakon 16 dana karantina izađu i u navedenom periodu plate račune te obave kupovinu osnovnih životnih namirnica i lijekova.

U želji da što prije podignu penzije, ali i završe druge obaveze koje imaju, brojni penzioneri poranili su, formirajući duge redove ispred banaka.

Mnogi nisu imali izbora

Po martovsku penziju jutros je krenula i Suada Hatibović iz Sarajeva, ali se vratila čim je vidjela duge redove i gužvu.

“Shvatila sam da je bolje ostati kući i sačekati. Nema nikakve organizacije, bukvalno je kao da ste pustili ovce iz torova”, kaže Hatibović.

“Kad su već toliko o tome razgovarali i zasjedali, onda valjda treba da postoji neki redoslijed. Razumijem ljude koji su bili prinuđeni otići, ja bih također rado izašla jer i meni dosta toga nedostaje, ali ovo je moralo biti drugačije organizovano. Čujem da ima onih kojima je pozlilo i koji su u nesvijest padali. Pa šta smo onda postigli?”, dodaje Hatibović.

Krizni štabovi apelirali su da ne idu svi po penziju prvog dana isplate, ali činjenica je da mnogi nisu imali izbora.

“Teško mi je stajati zato što sam ostarila, što sam bolesna, ali moram stajati jer nemam; moram stajati da bih ostala živa”, kazala je jedna penzionerka reporterima Al Jazeere dok je čekala u dugom redu ispred jedne od banaka.

Problem s organizacijom

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Redžo Mehić u razgovoru za Al Jazeeru kaže da je takav ishod odluke Federalnog štaba Civilne zaštite bio sasvim očekivan i podsjeća da je savez penzionera na čijem je čelu upozoravao na to.

“Na prvom mjestu je zdravlje ljudi. Mi smo predlagali drugačiji način isplate penzije i trebalo je organizovati da penzioneri dobiju penzije na kućni prag. Naš prijedlog nije ispoštovan”, kaže Mehić.

Dodaje da su odluke kriznog štaba protivrječne.

“Odluka o zabrani kretanja penzionera polučila je dobre rezultate na planu smanjenja zaraze i smrtnosti starijih osoba i sada kada smo to postigli stiže odluka da penzioneri do petka, od 8 do 12 sati, mogu izlaziti da podignu penziju, da plate račune, kupe lijekove i hranu. Tom odlukom bit će poništeno sve pozitivno što je postignuto i vratit ćemo se na početak. Pritom Fahrudin Solak kaže da će mjere biti skroz promijenjene ako se ne budu poštovale. To je kod penzionera stvorilo sumnju i strah, pa su jutros navalili u još većoj mjeri. Tu vidite kako neracionalne i nepromišljene odluke mogu izazvati problem za problemom”, kaže Mehić.

Uprkos situaciji koju smo zatekli na terenu, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak kaže da boljeg načina organizacije isplate martovskih penzija nije bilo.

“Nema redova penzionera, to je bilo jutros na pojedinim mjestima, ali su ljudi bili odmaknuti i koristli su zaštitu. Znači, nisu bili jedan na drugom, a imali su i zaštitu preko lica i nosa. Mi smo razmišljali o drugim modusima i modelima, ali ovo je bio najefikasniji i najbolji način. Svakako, čekamo još izvještaj s pojedinih terena, pa ćemo u naredna 24 sata i tu informaciju imati, ali je činjenica da su sve mjere koje smo tražili ispoštovane”, kaže Solak.

Izvor: Al Jazeera