Sokolac: Uhapšen bivši zapovjednik Vogošćanske brigade VRS-a

Uporedo s lišenjem slobode, na osnovu zahtjeva Tužilaštva i naredbe Suda Bosne i Hercegovine obavljaju se pretresi objekata koje koristi osumnjičeni (Fena)

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e na području Sokoca locirali su, identificirali i lišili slobode Miladina Trifunovića, nekadašnjeg zapovjednika Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Uporedo s lišenjem slobode, na osnovu zahtjeva Tužilaštva i naredbe Suda Bosne i Hercegovine obavljaju se pretresi objekata koje koristi osumnjičeni, javlja Anadolija.

Trifunović je pod istragom koju vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i tereti se za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Vogošće i Ilijaša tokom 1992.

‘Odgovoran za ubistva’

“On je osumnjičen da je u svojstvu zapovjednika Vogošćanske brigade VRS odgovoran za ubistva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba, nezakonito zatočenih u objektu zvanom ‘Planjina kuća’ u mjestu Svrake, koji su odvođeni u živi štit, kao i na prinudne radove na crti bojišnice, u zoni vatrenog dejstva, što je rezultiralo ubistvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim tjelesnim povredama najmanje 20 osoba, kao i zlostavljanjem više desetaka zatočenih osoba”, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predan postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Trifunović je pod istragom zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti iz člana 172 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije