Sojuz u orbitu ponio komunikacijski satelit

Nekoliko minuta nakon lansiranja, satelit je stavljen u orbitu (Getty Images)

Ruska raketa Sojuz  2.1b uspješno je lansirana u noći na četvrtak s kosmodroma Pleseck na sjeveru Rusije, ponijevši u orbitu komunikacijski satelit, objavila je Ruska savezna svemirska agencija (Roskosmos), prenosi Hina.

Lansiranje je “uspješno izvedeno”, kaže Roskosmos u saopćenju.

“U srijedu  25. decembra 2014, u 06:01 po moskovskom vremenu uspješno je lansirana svemirska raketa srednje klase ‘Sojuz 2.1b'”, kazao je pukovnik Alexei Zolotukhin, glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije.

Nekoliko minuta kasnije, Zolotukhin je obavijestio RIA Novosti da je satelit uspješno stavljen u orbitu i da su sve njegove funkcije u granicama normale.

Ovo je bilo šesto lansiranje Soyuz 2.1b rakete u 2014. godini.

Serija neuspjeha

Ruski svemirski sektor posljednjih godina je potresen serijom neuspjeha, prije svega neuspješnim stavljanjem u orbitu komunikacijskih satelita kao i gubitkom sonde lansirane prema jednom Marsovom satelitu.

Ruske vlasti su stoga smijenile šefa Rosmoskosa Vladimira Popovkina u oktobru  2013, a novog šefa agencije Olega Ostapenka predsjednik Vladimir Putin je zadužio za široku reformu tog sektora, uz budžet od nekoliko dodatnih milijarda dolara.

Izvor: Agencije