Sojuz MS-11 s tri astronauta stigao na MSS

Raketa s tri člana posade lansirana je s kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu (Reuters)

Raketa Sojuz MS-11 s tročlanom posadom pristala je u ponedjeljak navečer na jedan od modula ruskog segmenta Međunarodne svemirske stanice (MSS) Poisk, saopćio je glasnogovornik ruske državne agencije za svemirske aktivnosti Roskosmos.

Prema njegovim riječima, raketa je pristala na ruski modul Poisk u 20:33 po moskovskom vremenu, nakon čega je posada sačekala dva sata da uđe u MSS, kada su se izjednačili pritisci u raketi i na stanici, prenosi TASS.

Raketa Sojuz ruske proizvodnje, sa svemirskim brodom i tročlanom posadom nove ekspedicije, ranije danas lansirana je u orbitu, čime je otpočeto prvo putovanje s posadom na MSS otkad je u oktobru takva misija propala zbog problema s funkcioniranjem rakete.

Tanjug prenosi da je svemirski brod s posadom ušao u Zemljinu orbitu i počeo samostalan let ka ispostavi, saopćio je Roskosmos.

“Svemirski brod odvojio se od treće platforme rakete nosača na propisan način i u planirano vrijeme”, navodi se u saopćenju.

Sojuz MS-11 lansiran je s kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu s ruskim astronautom Olegom Kononjenkom, astronautkinjom Američke svemirske agencije (NASA) Anne McClain i Davidom Saint-Jacquesom iz Kanadske svemirske agencije, javlja Reuters.

Izvedena četiri uspješna lansiranja 

Raketa je poletjela kao što je i planirano, u 14:31 po moskovskom vremenu, a nova posada ostat će u orbiti 194 dana.

Raketa Sojuz FG s astronautom NASA-e Nickom Hagueom i ruskim astronautom Aleksejem Ovčinjinim počela je padati dvije minute nakon polijetanja 11. oktobra, pri čemu se aktivirao automatski sistem za spašavanje, koji je kapsulu s astronautima lansirao nazad ka Zemlji, podsjeća AP.

Ruskom istragom zaključeno je da je uzrok pada rakete bio kvar senzora, koji je bio oštećen tokom završnog sklapanja rakete.

Nakon neuspješnog lansiranja u oktobru izvedena su četiri uspješna lansiranja raketa kako bi se osiguralo sigurno lansiranje s posadom.

Izvor: Agencije