Šojgu: Rusija mora razviti nove projektile do 2021.

Sporazumom INF zabranjeni su proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara (EPA)

Rusija mora razviti nove kopnene krstareće rakete i nadzvučne projektile prije 2021. kao odgovor na planirano povlačenje Washingtona iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju (INF), objavila je u utorak novinska agencija RIA citirajući ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da će Rusija suspendirati sporazum o ograničavanju nuklearnog oružja srednjeg dometa zaključen za vrijeme hladnog rata sa SAD-om nakon što je Washington objavio da će se povući iz tog sporazuma, optužujući Moskvu za narušavanje odredbi, prenosi Hina.

Putin je rekao da bi, kao odgovor na američko povlačenje, Rusija trebala početi razvijati nove projektile.

Sporazum dvije strane

Novinska agencija RIA citirala je ruskog ministra obrane Šojgua i njegovo naređenje vojsci da počne s razvojem dva nova sistema projektila kako bi taj posao bio dovršen do 2021.

Prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. između Sjedinjenih Američkih Država i bivšeg Sovjetskog Saveza, zabranjeni su proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Sporazumom između Rusije i SAD-a okončana je kriza europrojektila pokrenuta raspoređivanjem sovjetskih SS-20 s nuklearnim glavama u smjeru evropskih prijestonica.

Izvor: Agencije