Šojgu: NATO intenzivirao vojne pripreme blizu Rusije

Brodovi SAD-a i drugih država članica NATO-a redovno posjećuju Crno i Baltičko more (EPA)

Intenzitet vojnih priprema snaga Sjevernoatlantske alijanse u blizini ruskih granica je više nego udvostručen, izjavio je u srijedu ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Na sastanku ruskog Ministarstva odbrane, Šojgu je podsjetio kako brodovi Sjedinjenih Američkih Država i drugih država članica NATO-a redovno posjećuju Crno i Baltičko more, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Ruski ministar je tom prilikom istakao kako gomilanje NATO snaga podriva stratešku stabilnost u Evropi i primorava Rusiju na poduzimanje odgovarajućih mjera, prije svega u Zapadnoj strateškoj oblasti.

Prema njegovim riječima, NATO intenzivira vojne aktivnosti na ruskim granicama, gradi vojnu infrastrukturu u istočnoj Evropi i raspoređuje elemente sistema protivraketne odbrane SAD-a.

Smjena komandanta Baltičke flote

“Mi ne isključujemo mogućnost kako će se obim vojnog prisustva NATO-a i aktivnosti oružanih snaga u blizini ruskih granica značajno povećati nakon samita u Varšavi”, rekao je ruski ministar odbrane.

Šojgu je u srijedu smijenio komandanta Baltičke flote i njegovog načelnika štaba, zbog “zanemarivanja dužnosti” i “iskrivljenog predstavljanja realnog stanja stvari”, objavili su ruski mediji.

Kako prenosi agencija Reuters, Šojgu je kao razloge za smjene oficira naveo “ozbiljne nedostatke” u vojnoj obuci i svakodnevnim aktivnostima pripadnika Baltičke flote, kao i zbog “nebrige o vojnom osoblju”.

Izvor: Agencije