Šojgu: Nastavak vojne saradnje Rusije i Srbije

Šojgu je istakao da zvanična Moskva vidi Beograd kao 'pouzdanog i provjerenog partnera' (EPA)

Rusija i Srbija potvrdile su obostrani interes u razvoju saradnje u domenima vojske i vojnih tehnologija, rekao je general Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, nakon današnjeg sastanka sa svojim srbijanskim kolegom Zoranom Đorđevićem, prenosi agencija Tass.

“Naši ustaljeni susreti ponovo potvrđuju naš interes u promoviranju saradnje koja je organizirana i koja se provodi i u domenu vojske i u domenu vojnih tehnologija”, kazao je Šojgu uoči Šeste moskovske konferencije o međunarodnoj sigurnosti.

Dodao je da zvanična Moskva vidi Beograd kao “pouzdanog i provjerenog partnera”, koji “također čuva osnovne principe međunarodne sigurnosti”.

Invazije, svrgavanja lidera…

“Nažalost, svijet ne postaje mirniji i stabilniji, dešavanja u proteklim decenijama, povezana s objema ‘obojenim revolucijama’ i razni oblici invazija i nasilnih svrgavanja lidera država ne donose ništa dobro”, istakao je ministar odbrane Rusije.

No, istaknuti početni cilj postizanja demokratije i prosperiteta još nije postignut u bilo kojoj državi gdje su izvedene “obojene revolucije”, kazao je Šojgu.

“Naša Moskovska konferencija za direktan cilj ima razgovor i razmjenu mišljenja o svim pitanjima i, možda, pronalazak nekih rješenja”, dodao je.

Izvor: Agencije