Šojgu: Grupiranje ruskih snaga na Krimu osigurava zaštitu

Ukrajina, Brodovi
Rusija je mornare optužila da su ilegalno ušli u ruske teritorijalne vode (EPA)

Grupiranje ruskih snaga na Krimu povećano je i osigurava zaštitu teritorija poluotoka, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar obrane Sergej Šojgu na sastanku Državnog odbora za obranu ruske Dume.

“Grupiranje snaga na Krimu ojačano je  što osigurava zaštitu teritorija poluotoka i interesa Rusije u Crnom moru”, kazao je on, prenosi Tanjug od agencije TASS.

Ruski ministar obrane podsjetio je kako je u udaljenoj morskoj zoni uspostavljeno operativno zapovjedništvo, koje osigurava kontrolu ratnih brodova koji obavljaju zadatke u Sredozemnom moru.

“Sve vojne jedinice sada su jedinice stalne spremnosti”, naglasio je Šojgu.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je prošlog mjeseca kako se ne bi smjela ignorirati mogućnost da Rusija rasporedi nuklearno oružje na Krimu.

Deseci hiljada poginulih i ranjenih

“Infrastruktura već postoji, a Rusija je posljednjih pet godina iskoristila upravo za obnovu ove infrastrukture. Svjedoci smo nezapamćenih vojnih gomilanja u Crnom moru”, kazao je on u obraćanju u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, prenosi Anadolija.

Istaknuo je kako je kriza u istočnom dijelu njegove zemlje trenutačno najduži sukob u Europi te da ukrajinski narod već pet godina živi u uvjetima otvorenih sukoba.

Naglasio je kako Rusija nema namjeru okončati rat, koji je, kako je kazao, sama počela.

Naveo je da je u sukobima u Ukrajini dosad poginulo više od 13.000, a ranjeno više od 28.000 ljudi.

Porošenko je apelirao na glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da izvrši pritisak na Moskvu da oslobodi vojnike.

Porošenko: Moguće jačanje tenzija

Optužio je Rusiju za vođenje hibridnog rata i organiziranje kibernetičkih napada na institucije i infrastrukturu u Ukrajini te istaknuo da Moskva na anektiranom Krimu ima približno 32.500 vojnika, brojne raketne sustave, vojne zrakoplove, vojne brodove i podmornice.

Upozorio je da bi se tenzije na istoku Ukrajine mogle povećati te da bi sukobi ponovno mogli početi.

Također je pozvao međunarodnu zajednicu da uskrati Moskvi pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a u pitanjima u vezi s “ruskom agresijom protiv Ukrajine”.

Dodao je da je Ukrajina spremna razgovarati o višenacionalnoj mirovnoj operaciji, s “jasnim ciljem okončanja ruske agresije i obnove ukrajinskog suvereniteta”, prenosi AP.

Izvor: Agencije