Sofija: Siguran i stabilan Balkan – preduslov za sigurnu i stabilnu EU

Ulazak u EU ima znatno veću podršku u entitetu Federacija BiH nego u Republici Srpskoj (EPA)

Novi poticaji politici proširenja Europske unije, s posebnim osvrtom na proces integracije i povezivanja država Zapadnog Balkana, što je bio i prioritet bugarskog predsjedavanja, tema je Konferencije komisija za europske poslove parlamenata Europske unije (COSAC) koja se održava u Sofiji.

U dosadašnjem toku COSAC-a, na kojem izaslanstvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sudjeluje prvi put, posebna pažnja posvećena je i analizi i ocjenama rezultata šestomjesečnog bugarskog predsjedavanja Unijom, javlja Anadolija.

U uvodnim izlaganjima predsjednik Bugarske Rumen Radev, premijer Bojko Borisov i predsjednica bugarskog parlamenta Cveta Karajancheva, važnim postignućem bugarskog predsjedavanja smatraju činjenicu da je proširenje EU na Zapadni Balkan ponovno vraćeno među prioritetne politike Unije.

U diskusiji koja je uslijedila predstavnici parlamenata članica EU istaknuli su kako je siguran i stabilan Zapadni Balkan preduvjet za sigurnu i stabilnu EU.

Lovrinović: Apsolutni konsenzus kad je BiH u pitanju

Govorilo se i o statusu Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Uniji.

Predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović istaknuo je kako u Bosni i Hercegovini “postoji apsolutni konsenzus kada je riječ o pristupanju EU”.

Po njemu, “takva snažna politička opredijeljenost vrlo često omogućava prevazilaženje unutarnjepolitičkih izazova, kao i provedbu neophodnih reformi”.

Zbog toga je, kako je Lovrinović naglasio, veoma važno da se Bosni i Hercegovini što prije i sa što manje odgađanja dodijeli status zemlje kandidatkinje za ulazak u EU.

Većina u BiH želi u EU

Većina građana Bosne i Hercegovine i dalje podržava put ka članstvu u Europskoj uniji, ali velika je razlika u postocima onih koji su za to u dva bosanskohercegovačka entiteta, rezultati su ankete objavljene u ponedjeljak.

U istraživanju koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo naveden je podatak po kojem 56,52 posto građana u ovom trenutku podržava učlanjenje Bosne i Hercegovine u EU. Tako bi i glasali na eventualnom referendumu.

Na to pitanje pozitivno je odgovorilo tek 30,3 posto ispitanika stanovnika bh. entiteta Republika Srpska, dok u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine evropske integracije zagovara 70,6 posto ispitanika, navodi se u istraživanju koje je provela Direkcija za europske integracije, koje djeluje pri Vijeću ministara.

Izvor: Agencije