Sofija šalje 1.000 vojnika na granicu sa Turskom

Izbjeglice se nadaju da će im biti dozvoljeno preći na grčku teritoriju, vlasti im dale tri dana da napuste to područje (AFP)

Bugarska je počela slati hiljadu vojnika na bugarsko-tursku granicu plašeći se priliva izbjeglica, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Zbog zamršene situacije duž čitave bugarsko-turske granice primjenjuje se plan raspoređivanja hiljadu vojnika”, rekao je Georgu Kostov, generalni sekretar ministarstva.

Tako će se vojska pridružiti redarstvenim snagama u ophodnji granice, dodao je.

Bugarska ima 259 kilometara dugu granicu s Turskom, od čega je 30 kilometara zaštićeno bodljikavom žicom i ta će se ograda produžiti.

Posljednjih dana hiljadu izbjeglica je stiglo u okolicu Edirnea (Drinopolje), na sjeverozapadu Turske, blizu granice sa Grčkom i Bugarskom, izvijestio je AFP. Preko Grčke, Makedonije i Srbije žele nastaviti put prema Zapadnoj Evropi.

“Ne može se predvidjeti u kojem će smjeru krenuti izbjeglički val (…) Odluči li neka zemlja zatvoriti granicu, oni će se uputiti prema drugoj granici”, rekao je ministar odbrane Nikolaj Nenčev za javni radio.

Bugarska sistemski upisuje izbjeglice, koji dolaze iz Sirije, Iraka i Afganistana i prije nego što im da izbjeglički status, mjesecima ih drži u prihvatilištima, pišu agencije.

Ministrica unutrašnjih poslova Rumjana Bačvarova potvrdila je u četvrtak da će se takva praksa nastaviti. 

Granična policija je od početka godine zabilježila 7.400 izbjeglica, uglavnom iz Turske. Još hiljade pokušavaju proći kroz zemlju ilegalno, pa ih je dio uhapšen u unutrašnjosti zemlje i na granici između Bugarske i Srbije.

Približno 660 izbjeglica u protekla 24 sata pokušalo je preći granicu, no dobrovoljno su se vratili u Tursku, kazao je Kostov objašnjavajući to dobro čuvanom granicom.

‘Ili u Grčku, ili ćemo umrijeti’

Stotine izbjeglica protestiraju u blizini zapadne granice Turske sa Grčkom, zahtijevajući od vlasti da im dozvole prelazak granice.

Mnogi odbijaju hranu koju im je uručila turska humanitarna organizacija i prijete da će započeti štrajk glađu dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Izbjeglice, među kojima su mnoge iz Sirije, okupljaju se oko granice od početka sedmice, nadajući se da će im biti dozvoljeno peći na grčki teritorij, umjesto da riskiraju živote na moru.

Prema procjenama, okupilo se oko 1.700 izbjeglica, a vlasti su im dale tri dana da napuste to područje, navodi se u saopćenju ureda pokrajinskog guvernera, prenosi Tanjug agenciju AP.

Nekoliko ljudi odlučilo se kombijem vratiti u Istanbul, ali se pojavilo mnogo više onih koji su spremni ostati na granici koliko god je potrebno.

“Mi se ne vraćamo – ili ćemo svi umrijeti, ili ćemo ući u Grčku”, kazao je jedan od izbjeglica Ahmed El-Latif za AP.

Izvor: Agencije