Soeder: COVID-19 opasniji nego što smo mislili

Osvrnuo se prije svega na povratnike sa odmora, rekavši kako se nada da je na vrijeme donijeta odluka o obaveznom testiranju (EPA)

Premijer njemačke pokrajine Bavarska Markus Soeder izjavio je danas kako korona virus postaje opasniji iz dana u dan, prenosi agencija Tanjug.

Soeder je, na konferenciji za štampu poslije sednice pokrajinske Vlade u Nirnbergu, kazao da korona virus ne ide na odmor, te kako je pandemija mutirajući proces, tako da je vrijeme da se mjere tome prilagode.

„Korona virus je mnogo opasniji nego što smo do sada mislili“, naglasio je i dodao kako je važno da se narednih sedmica podigne svijest o tome.

Osvrnuo se prije svega na povratnike sa odmora, rekavši kako se nada da je na vrijeme donijeta odluka o obaveznom testiranju.

„Proširenje liste rizičnih zemalja mora biti dinamičnije nego što je to bio slučaj u prošlosti“, poručio je bavarski premijer.

Odluka o školama

Što se škola tiče, Soeder kaže da će, ako dođe do slučaja zaraze, one biti veoma brzo zatvorene.

„Odlučujući period su prve dvije nedelje. Imat ćemo obavezu nošenja maski do učionica“, naglasio je.

On je ukazao kako se narednih sedmica odlučuje da li će maska biti obavezna i za vrijeme nastave.

Osvrnuo se i na nogometne utakmice, rekavši da je skeptičan što se tiče punih stadiona.

„Tako nešto ne mogu trenutno zamisliti“, rekao je Soeder, kritizirajući odobrenje koncerta u Diseldorfu na koji je planirano da dođe 13.000 ljudi.

„Smatram potpuno neodgovornom takvu odluku“.

Izvor: Agencije