Socijalisti Edija Rame pobjednici izbora u Albaniji

Socijalistička partija Edija Rame je osvojila 74 od 140 mjesta u parlamentu (Reuters)

Albanska Socijalistička partija osigurala je drugi mandat na općim izborima, osvojivši većinu mjesta u parlamentu, pokazali su konačni rezultati parlamentarnih izbora.

Centralna izborna komisija saopćila je da su prebrojani svi glasovi i da je Socijalistička partija Edija Rame osvojila 74 od ukupno 140 mjesta u parlamentu, prenosi AP.

“Ovaj rezultat približava nas pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, za koje očekujemo da počnu do kraja godine”, rekao je Rama pristalicama Socijalističke partije koji su se okupili na Skenderbegovom trgu u Tirani.

Opoziciona Demokratska stranka Lulzima Bashe osvojila je 29 posto glasova, odnosno 43 mjesta u parlamentu, dok je Socijalistički pokret za integraciju osvojio 19 mjesta, prenosi Tanjug.

Prethodna albanska vlada bila je koalicija Socijalističke stranke i Socijalističkog pokreta za integraciju, što je često Rami stvaralo probleme.

Izlaznost na izborima održanim u nedjelju bila je 46,7 posto, što je sedam procenata manje nego 2013. godine.

Mirni izbori

Međunarodni posmatrači, koji su nadgledali izbore, pozdravili su mirnu kampanju i izbore, ali su primijetili da se aktuelne političke borbe negativno odražavaju na demokratiju ove nekadašnje komunističke zemlje.

Američka ambasada u Tirani saopćila je da incidenti “nisu bili toliko rašireni da bi promijenili ukupni rezultat izbora”.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn pozvali su novi kabinet da nastavi reformske procese.

“Nastavak pravosudne reforme i borba protiv trgovine narkoticima biće od posebne važnosti”, navodi se u njihovom saopćenju.

Izvor: Agencije