Sobranje usvojilo Zakon o amnestiji

Učesnici događaja će moći zatražiti amnestiju u roku od pet dana od stupanja zakona na snagu (EPA)

Makedonski zastupnici usvojili su Zakon o amnestiji za sudionike napada na parlament u travnju 2017. godine u koji su bili upleteni zastupnici do tada vladajuće, a danas najsnažnije opozicijske stranke VMRO-DPMNE.

Prosvjednici su upali u zgradu parlamenta u Skoplju negodujući protiv izbora novog predsjednika tog tijela. U napadu stotinjak prosvjednika 27. travnja 2017. bilo je puno ozlijeđenih, a zbog toga su na sudu procesuirane 33 osobe.

Pet zastupnika VMRO-DPMNE optuženo je za upletenost u napad, a dio njih istupilo je iz stranke i glasalo za promjenu imena Makedonije nakon sporazuma zaključenog s Grčkom. Čelnici te stranke odlučno se protive promjeni imena.

Parlament je 20. listopada izglasao odluku o izmjenama ustava koje omogućuju promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija u skladu sa sporazumom makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Alexisa Tsiprasa. 

Zakon o amnestiji neće se primjenjivati na organizatore napada i na počinitelje nasilja.

Sudionici događaja iz travnja 2017. protiv kojih su se već vodili sudski procesi moći će zatražiti amnestiju u roku od pet dana od stupanja zakona na snagu.

‘Važan korak da se prevaziđu podjele’

Al Jazeerina reporterka Maja Blaževska Evrosimoska javila je da su, nakon usvajanja zakona, “poslanici ocenili kako je ovo važan korak da se prevaziđu duboke podele u druđtvu koej su kulminirale upadom u Sobranje”.

Konstatirala je i kako su “svi poslanici glasali za zakon, i vlast i opozicija – no nisu srećni oni koji su bili teško poveređeni tog dana”. Među njima i zastupnik Zijadin Sela.

“Tog 27. aprila pokušali su me ubiti, ali sam se spasio. Danas me po drugi put pokušavaju ubiti u istim prostorijama, u ovom Sobranju”, rekao je Sela.

“Nisu zadovoljni ni novinari koji su bili napadnuti tog dana i koji su najavili da će tužiti državu zato što je bilo narušeno njihovo pravo da slobodno izveštavaju”, javila je Blaževska Evrosimoska.

Izvor: Al Jazeera i agencije