Oglasi

Sobranje usvojilo Zakon o amnestiji zbog gužve u zatvorima

Prema zakonu, ukupno 670 zatvorenika u Makedoniji koji su osuđeni na zatvorske kazne do šest mjeseci bit će oslobođeni iz zatvora.
Za više od 3.000 zatvorenika koji su osuđeni na duže od šest mjeseci kazne će biti smanjene za trećinuArhiva

Makedonski Parlament usvojio je u ponedjeljak Zakon o amnestiji, kako bi se smanjila prenatrpanost u zatvorima u zemlji, koji su se suočili s oštrim kritikama zbog "nehumanih uslova" u njima, javlja AP.

Prema zakonu, oko 670 zatvorenika koji su osuđeni na zatvorske kazne do šest mjeseci bit će oslobođeni iz zatvora.

Za više od 3.000 zatvorenika koji su osuđeni na zatvorske kazne duže od šest mjeseci kazne će biti smanjene za trećinu.

Premijer se stidi zbog zatvora

Zakon se ne odnosi na osuđenike na doživotnu kaznu zatvora i one koji se u zatvoru nalaze zbog ubistva, izbornih nepravilnosti, seksualnih napada i zločina protiv države.

Makedonski premijer Zoran Zaev nedavno je posjetio najveći zatvor u zemlji Idrizovo, u blizini Skoplja, i poručio da se stidi što je premijer zemlje koja ima takve zatvorske uslove.

Ministarstvo pravde predložilo je donošenje zakona zbog loših uslova i duplo većeg broja zatvorenika od kapaciteta zatvora.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.