Sobranje odlučilo: Makedonija postala Sjeverna Makedonija

Makedonsko Sobranje usvojilo je u petak navečer dvotrećinskom većinom Ustavni zakon sa 81 glasom “za”, čime su prihvaćeni svi amandmani koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma, koji je Makedonija potpisala sa Grčkom u junu prošle godine, te je novo ime države Republika Sjeverna Makedonija.

Poslanici opozicionog VMRO-DPMNE-a nisu učestvovali na ovom glasanju, kako je u četvrtak najavio lider ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da s promjenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Makedonskog premijera Zorana Zaeva prvi je zagrlio i čestitao mu zamjenik premijer zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani, koji je u sali Sobranja sjedio pored njega.

Nakon glasanja, Zaevu su čestitali i ostali ministri i zastupnici koji su svojim glasovima omogućili izmjene Ustava.

Usvojenim Ustavnim zakonom prihvaćeni su svi amandmani koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma

Ispred makedonskog Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je nekoliko stotine demonstranata.

Okončan 27- godišnji spor s Grčkom

Sjednica je bila odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione stranke BESA, kojim je zahtijevano da se obriše riječ “makedonsko” u dijelu državljanstva kod etničkih Albanaca.

VMRO-DPMNE traži hitne izbore

Opoziciona VMRO-DPMNE zatražila je hitno raspisivanje parlamentarnih izbora i da budu održani zajedno s predsjedničkim.

‘VMRO-DPMNE zahtijeva raspuštanje parlamenta i sazivanje vanrednih parlamentarnih izbora, zajedno s predsjedničkim, u skladu sa zakonskim propisima. Na ovim izborima VMRO-DPMNE će pobijediti i volja naroda će biti ispunjena’, izjavio je lider makedonske opozicije Hristijan Mickovki.

‘VMRO-DPMNE će učiniti sve u budućnosti kako bi ova nepravda [usvajanje izmena Ustava u Sobranju] bila ispravljena’, rekao je Mickoski, koji smatra da se petak pokazalo da Makedonija koju vodi Zoran Zaev gubi i, ukoliko ostane na vlast, Makedonija će izgubiti na svim poljima.

On je kazao da građani daju i oduzimaju vlast.

‘Zato su nam potrebni izbori, na kojima će Zaev pasti, a Makedonija pobijediti. Narod će se izjasniti kakvu Makedoniju želi: Sjevernu Makedoniju, koja je ponižena, ili Makedoniju ponosnu, naprednu i poštovanu’, zaključio je Mickoski.

U petak poslije podne je postignut sporazum između makedonske Vlade i poslanika iz redova BESA-e da u dijelu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku piše “makedonsko” na albanskom, u prevodu “iz Makedonije”, a na engleskom “Macedonian”.

Odluka o promjeni ustavnog imena Makedonije je bila posljednji uslov Grčke na putu Makedonije ka učlanjenju u NATO i otpočinjanju pregovora s Evropskom unijom.

Prespanski sporazum u cjelosti će stupiti na snagu nakon njegove ratifikacije u grčkom Parlamentu i nakon ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, također u Parlamentu Grčke. 

Ovom odlukom Sobranja okončan je 27-godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti.

Vlada: Novo poglavlje naše državnosti

“Građani Republike Makedonije, preko predstavnika u Sobranju, večeras su, prihvatanjem ustavnih izmjena, napisali novo, historijsko poglavlje naše državnosti”, saopćila je makedonska Vlada nakon izglasavanja ustavnih izmjena.

“Ovo je čin koji govori o državničkoj odgovornosti i snažnom patriotizmu, zato što omogućava provođenje dva najvažnija državna interesa, a to su učlanjenje u NATO i Evropsku uniju. Poslanici, imajući u vidu interese građana, glasali su za sporazum koji omogućava međunarodno integriranje i priznanje naše države kao suverene države, s cjelovitim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana koji žive u njoj”, ističe se u saopćenju.

Vlada u Skoplju ukazuje da je ostvarivanje ovih benefita proizašlo preko “preciziranje imena naše države s geografskom odrednicom – Republika Sjeverna Makedonija”.

Kako se navodi, “makedonski jezik će biti međunarodno priznat u svim savezima. Naša himna, naša zastava ostaju iste i zaštićene. Naše državljanstvo će biti makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije.”

“Danas smo otvorili novu i perspektivnu budućnost za sve građane naše države. Za mirnu i bezbjednu zemlju, gdje će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve ostale etničke zajednice živjeti bolji i prosperitetniji život”, zaključuje se u saopćenju.

Premijer Zaev je na svom Facebook profilu čestitao građanima i poslanicima zbog preuzete odgovornosti.

Alexis Tsipras čestitao Zoranu Zaevu

“Čestitam građanima i poslanicima što su preuzeli odgovornost za ustavne izmjene, koje nam omogućavaju da otvorimo vrata NATO-a i EU-a za Republiku Makedoniju”, naveo je on.

Zaev je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltnebergu zbog čestitke koju mu je uputio u telefonskom razgovoru, i s kojom, kako je napisao, “čestita i svim građanima zemlje ovaj historijski uspjeh i nove perspektive koje se otvaraju”.

Iz kabineta grčkog premijera Alexisa Tsiprasa je saopćeno da je on “čestitao kolegi iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije Zoranu Zaevu na uspješnom okončanju revizije ustava BJRM-a na bazi Prespanskog sporazuma”, prenosi agencija ANA.

Grčka agencija podsjeća da su “Grčka i BJRM potpisale jistorijski sporazum u junu 2018. godine, čime su riješile pitanje koje je dugo stajalo između dvije zemlje” i da ovaj sporazum “mora biti ratificirvan u parlamentima obje zemlje”.

Šefica diplomatije EU-a Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn čestitali su Makedoniji na usvojenim ustavnim izmenama.

Iskorištena jedinstvena i historijska prilika

“Čestitamo parlamentu na izglasavanju ustavnih izmjena. To je važan korak u provedbi historijskog Prespanskog sporazuma“, navodi se u zajedničkom saopćenju Mogherini i Hahna, prenosi Hina.

Zvaničnici EU-a ocjenjuju da su makedonski politički lideri i građani pokazali odlučnost da iskoriste “jedinstvenu i historijsku” priliku za rješavanje jednog od “najstarijih problema u regiji” i da odlučno krenu naprijed putem EU-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg putem Twittera je uputio čestitiku premijeru Zaevu.

“NATO snažno podržava potpunu provedbu sporazuma, što će značajno doprinijeti uspostavljanju stabilnog i prosperitetnog regiona”, naveo je Stoltenberg.

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Austrije, Heiko Maas i Karin Kneissl, pozdravili su odluku makedonskog parlamenta o primjeni sporazuma Skoplja i Atine o imenu makedonske države.

Ohrabrujući signal cijeloj regiji

“Rješenje spora oko imena se nalazi u finalnoj fazi. Računam na to da će sada i grčki Parlament prihvatiti dogovor, kako bi onda zemlja Sjeverna Makedonija mogla brzo pristupiti NATO-u i otvoriti pristupne pregovore s EU-om. Spor oko imena je više od 27 godina bio prepreka u odnosima Atine i Skoplja”, istakao je Maas u saopćenju.

On je naglasio da su premijeri Tsipras i Zaev preduzeli ogromne napore da riješe ovaj konflikt.

“Oni su dali ohrabrujući primjer kako se istrajnim radom i političkom hrabrošću u diplomatiji može doći do uspjeha. To upućuje i ohrabrujući signal cijeloj regiji”, rekao je Msas.

Šefica austrijske diplomatije naglašava da “odluka u makedonskom parlamentu može, bez pretjerivanja, biti ocijenjena kao historijska”.

Ona je istakla da je time preduzet odlučujući korak u rješavanju spora s Grčkom.

Nastaviti koračati putem reformi

“Čestitam Vladi, poslanicima i cijelom stanovništvu. Ovim je prevaziđena značajna prepreka na putu daljeg učvršćenja zemlje u evropske institucije”, smatra Kneissl.

Istovremeno je izrazila nadu da će sporazum moći uskoro stupiti na snagu I da pristupni pregovori mogu biti započeti u junu.

Izrazila je uvjerenje da će Vlada u Skoplju narednih mjeseci nastaviti koračati odlučnim putem reformi.

“Reforme moraju biti nastavljene u pravosuđu, borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao i u oblasti javne administracije i obavještajnih i službi bezbjednosti”, konstatirala je šefica austrijske diplomatije.

Vlada Crne Gore čestitala je makedonskom premijeru na historijskom glasanju o izmjeni Ustava.

Hrabrost, vizija i visoka svijest

“Ovo je ogroman korak naprijed ka realizaciji budućnosti Makedonije u EU i NATO-u i stabilnom regionu na zapadnom Balkanu”, navodi se u zvaničnoj Twitter objavi Vlade Crne Gore.

Najviši zvaničnici Kosova pozdravili su usvajanje ustavnih amandmana u Sobranju.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je naveo da je parlament Makedonije pokazao hrabrost, viziju i visoku svijest glasajući za ustavne promjene predviđene Prespanskim sporazumom, čime je označen posljednji korak ka promjeni imena zemlje. 

“Njihova odluka nije bila laka, niti popularna, ali je bila ispravna odluka, koja prevazilazi stranačke interese za državu i građane”, napisao je Thaci na svom Facebook profilu.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj pozdravio je glasanje za ustavne izmhene u Sobranju i na svom Facebook profilu napisao da je to veliki korak na putu euroatlantskih integracija susjedne zemlje.

Da regija krene ka stalnom miru

“Ovaj značajan događaj u novoj historiji zapadnog Balkana predstavlja nadu da će naša regija krenuti ka stalnom miru. Čestitam kolegi Zoranu Zaevu na posvjedočenoj prozapadnoj viziji i Albancima u Makedoniji na ključnoj ulozi u ovim promjenama”, naveo je Haradinaj.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli čestitao je kolegama iz Skoplja na historijskom glasanju.

On je na svom Facebook profilu napisao da je ovom odlukom Sobranja odblokiran put integracija “našoj prijateljskoj zemlji i ubrzano učlanjenje u NATO i EU, ne samo Makedoniji, nego cijeloj našoj regiji”.

Izvor: Al Jazeera i agencije