Sobranje izmijenilo Zakon o pomilovanju

Bez sudjelovanja opozicije, makedonsko Sobranje usvojilo je izmjene Zakona o pomilovanju, nakon što je američko veleposlanstvo u Skoplju tražilo ukidanje abolicije političara.

Po stavu zastupnika opozicijskih stranaka SDSM i DPA najavljenim prijedogom zakona koalicija VMRO-DPMNE i DUI djeluju u suprotnosti s interesima građana, državnim interesima i dogovorom iz Pržina.

“Ponuđene su dve mogućnosti: da predsednik države Đorge Ivanov može u roku od 30 dana od donošenja zakona da poništi pomilovanje i druga mogućnost je da osoba za koju je doneta odluka o pomilovanju ima pravo da predsedniku države podnese zahtev za poništenje odluke za njegovo pomilovanje”, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

“Izmene zakona su donesene. Slika u Sobranju govori o aktuelnoj situaciji – sala je poluprazna, a 63 poslanik vladajuće koalicije doneo je izmene zakona”, javila je Smilevska.

Procjena opozicije je da predloženo rješenje ne omogućuje da se u cjelosti poništi abolicija, niti nudi jasnu situaciju.

Predsjednik Ivanov pomilovao je 56 osoba koje su bile osumnjičene i protiv kojih su se vodile istrage, a na osnovu prisluškivanih razgovora.

“Ne smije poništenje abolicije zavisiti od volje Đorga Ivanova ili od pojedinačnih zahtjeva aboliranih pojedinaca. Abolicija mora u cjelosti biti poništena. Zakon mora važiti podjednako za sve. Građani moraju biti uvjereni da će odgovarati svatko tko je prekršio zakon. Nema spasa za aboliranog Nikolu Gruevskog i njegovo društvo”, poručio je Zoran Zaev, predsjednik SDSM-a.

Američko upozorenje

Prethodno je Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika, upozorio kako je “vrlo važno da lideri hitno reagiraju i poprave štetu nanesenu pomilovanjem”.

“To treba biti urađeno na jasan, sveobuhvatan i nedvosmilen način i što je brže moguće. Ukoliko lideri povuku ili ponište pomilovanja djelimično ili selektivno, to će dodatno pojačati dojam o postojanju nekažnjavanja u državi i nedostatka odgovornosti”, smatra američki dužnosnik.

Prethodno su zastupnici makedonskog parlamenta odlučili otkazati izvanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. lipnja, ali novi datum nije utvrđen.

To je drugi put da se u Makedoniji odgađaju izvanredni parlamentarni izbori koji bi trebali tu zemlju izvući iz krize koja traje dulje od godinu dana, prenose agencije.

Iako je parlament ranije bio raspušten, sjednica je zakazana nakon što je Ustavni sud suspendirao sve predizborne aktivnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije