Sobranje izglasalo povjerenje ministru Dimitrovu

Nikola Dimitrov je pozvao poslanike de se zajednički fokusiraju na prioritete (EPA)

Parlament Makedonije nije prihvatio interpelaciju protiv ministra spoljnih poslova Nikolu Dimitrova, koju je podnela najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE.

Za izglasavanje nepoverenja Dimitrovu glasalo je u utorak uveče 20 poslanika VMRO-DPMNE, dok je protiv bilo 59 poslanika vladajuće većine.

U završnim rečima, Dimitrov je pozvao poslanike de se zajednički fokusiraju na prioritete i da razgovaraju o stvarima koje su vredne za raspravu.

“Dajte zajedno da se fokusiramo, da imamo prioritete i da ne bude pitanje života ili smrti ko će da pobedi, a ko neće da bude na vlasti. Mislim da je sada vreme da napravimo taj korak”, rekao je on.

‘Makedonija se konačno ispravila na noge’

Dimitrov je istakao da se Makedonija konačno “ispravila na noge” i da misli da- će pre ili kasnije, sa mudrom politikom, više zajedništva, “svetlost pobediti tamu”.

U raspravi o poverenju Dimitrovu- koju je inicirao VMRO-DPMNE, opozicioni poslanici su ga optuživali da “radi protiv državnih interesa” i da je uvredio i ponizio makedonski narod.

U zahtevu za interpelaciju je navedeno da Dimitrov funkciju ministra spoljnih poslova obavlja nesavesno, nestručno i da je dogovorima sa Bugarskom i Grčkom ugrozio makedonske interese.

Izvor: Agencije