Sobranje izglasalo početak procedure ustavne promjene imena Makedonije

Premijer je ranije obećao raspisati prijevremene izbore ako parlament ne podrži promjenu naziva države

Makedonski parlament je u petak navečer izglasao početak procedure ustavne promjene imena države, u skladu s dogovorom postignutim s Grčkom.

Rasprava, koja traje od ponedjeljka, nastavljena je u petak u podne, pa se nakon pauze, iza 22:00 sata, pristupilo glasanju.

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev uspio je skupiti dvotrećinsku većinu (80 glasova) potrebnu kako bi počelo s procesom dopune Ustava promjenom imena koje su obećali Grčkoj.

Za i osam zastuppnika VMRO-DPMNE-a

Vladajućoj koaliciji, koja ima 72 poslanika, priključilo se još osam zastupnika opozicijske stranke VMRO-DPMNE.

Zaev je ranije obećao raspisati prijevremene izbore ako Sobranje ne podrži promjenu naziva.

U junu se s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom dogovorio kako će Makedonija promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija te kako će Atina zauzvrat prestati blokirati sjevernog susjeda u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu EU.

Grčka prisvaja ime Makedonije i historijsko nasljeđe te nekadašnje sjeverne pokrajine.

Diplomatski sukob nastao je kada je, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, Makedonija proglasila nezavisnost.

Protivljenje grčkih nacionalista

Ukoliko Zaev, usprkos opoziciji, uspije izglasati promjenu imena, neizvjesno je hoće li Tsipras uspjeti učiniti isto te odluku ratificirati u grčkom Parlamentu.

Grčki nacionalisti, uključujući Tsiprasove koalicijske partnere, protive se dopuštanju Makedoniji korištenje tog imena u bilo kojem obliku.

Glavni grčki pregovarač s Makedonijom Nikos Kotzias ove sedmice je dao ostavku, nakon sukoba s Tsiprasovim koalicijskim partnerima koji se protive sporazumu.

Izvor: Agencije