Sobranje izabralo novu Vladu Makedonije

Makedonsko Sobranje izabralo je danas Vladu, čiji je premijer Nikola Gruevski. Nova Vlada, koju je podržalo 77 poslanika, a šest su bila protiv, imat će 26 članova, uključujući i premijera, a njen mandat je četiri godine.

Od ukupnog broja članova Vlade, četiri će biti vicepremijeri, a sedam ministri bez resora.

Vladu čine predstavnici VMRO-DPMNE iz makedonskog političkog korpusa i Demokratske unije za integraciju (DUI) iz albanskog političkog korpusa. 

Ministar odbrane je Zoran Jolevski, unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska, pravosuđa Adnan Jašari, vanjskih poslova Nikola Poposki, finansija Zoran Stavreski, ekonomije Bekim Neziri.

Resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povjeren je Mihailu Cvetkovu, zdravstva Nikoli Todorovu, obrazovanja i nauke Abdilaćimu Ademiju, rada i socijalne politike Dimu Spasovu, lokalne samouprave Ljirimu Šabaniju.

Ministar kulture je Elizabeta Kančeska Milevska, informatičkog društva i administracije Ivo Ivanovski, saobraćaja i veza Mile Janakijeski i životne sredine i prostornog planiranja Nurhan Izairi.

Za ministre bez portfelja izbrani su Vladimir Peševski, Fatmir Besimi, Musa Džaferi, Furkan Čako, Neždet Mustafa, Vele Samak, Bil Pavleski, Džeri Naumof, Visar Fida i Goran Mickovski.

Protiv izbora Vlade izjasnila se poslanička grupa Demokratske partije Albanaca. Najveća opoziciona strana – Socijalemokratski savez Makedonije (SDSM) ne učestvuje u radu Sobranja.

Osam godina na vlasti

Gruevski izjavio je ranije u četvrtak kazao kako će prioriteti Vlade u naredne četiri godine biti privlačenje stranih investicije, ostvarivanje visokog ekonomskog rasta i nova zapošljavanja te članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

“U naredne četiri godine idemo ka otvaranju novih 64.000 radnih mjesta i smanjenju stope nezaposlenosti sa postojećih 28,4 na 22 posto, pri čemu će fokus biti na zapošljavanju mladih do 29 godina”, rekao je on na sjednici makedonskog Sobranja.

Najavio je povećanje minimalne plate i dolazak 30 inostranih kompanija, koje trebaju otvoriti novih 10.000 radnih mjesta u Makedoniji.

Gruevski navodi da će se u naredne četiri godine intenzivno raditi na izgradnji puteva i željezničke infrastrukture te 600 stanova za socijalno ranjive kategorije.

Nova makedonska vlada imat će 26 članova, od kojih će sedam biti ministri bez portfelja, kao i četiri potpredsjednika.

Vladu će činiti predstavnici VMRO-DPMNE iz makedonskog i Demokratske unije za integraciju iz albanskog političkog korpusa, a Gruevskom će ovo biti četvrti premijerski mandat.

Gruevski i njegova stranka VMRO-DPMNE već osam godina su na vlasti u Makedoniji.

Orhan Ibrahimi, poslanik opozicione DPA, smatra kako je riječ o produženju vlade koalicije.

“Ova vlada nije nova, nego je produženje koalicije koja je već šest godina na vlasti. Nije nova vlada ni po kadrovskim rješenjima, niti po programu. Zato i ne očekujemo promjene u Makedoniji”, kaže on.

Izvor: Al Jazeera i agencije