Sobranje donijelo Zakon o imenovanju specijalnog tužioca

Skopski mediji nezvanično saznaju da su se sastanku pridružili i lideri SDSM-a i VMRO-DPMNE-a (Al Jazeera)

Makedonsko Sobranje donijelo je Zakon o imenovanju specijalnog tužioca koji će se baviti istragama o prisluškivanim razgovorima, nakon što su predstavnici četiri vodeće političke stranke u Makedoniji postigli dogovor o imenovanju.

Politički predstavnici odlučili su za specijalnog tužioca predložiti Katicu Janevu iz Đevđelije, javili su makedonski mediji.

Razgovori su trajali više od 15 sati, a radnu grupu činili su predstavnici vladajućeg VMRO-DPMNE-a, Socijaldemokratske stranke Makedonije, Demokratske unije za integraciju i Demokratske partije Albanaca.

Prihvaćen prijedlog Brisela

U radu su učestvovali i belgijski ekspert Peter Vanhoutte, kao i ambasadori Evropske unije i SAD-a u Makedoniji Aivo Orav i Jess Baily.

Skopski mediji nezvanično saznaju da su se sinoćnjem sastanku pridružili i lideri SDSM-a Zoran Zaev i VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski.

U vezi sa sporom o broju zamjenika specijalnog tužioca, odlučeno je da se prihvati prijedlog Brisela, odnosno da specijalni tužilac sam odlučuje o njihovom broju.

Prema nezvaničnim informacijama, nacrt zakona o specijalnom tužiocu u utorak će se naći pred zastupnicima makedonskog Sobranja.

Rok za imenovanje specijalnog javnog tužioca, koji nezavisno i autonomno treba istražiti sumnje u slučajevima “Prisluškivanje” i “Puč”, ističe u utorak.

Afere “Puč” i “Prisluškivanje” izbile su početkom godine, kada je makedonski premijer Nikola Gruevski optužio lidera najveće opozicijske stranke SDSM Zorana Zaeva da je “na nelegalan način i uz pomoć stranih obavještajnih službi organizirao mrežu prisluškivanja makedonskog državnog vrha da bi nabavio kompromitirajuće podatke pomoću kojih bi prinudio Vladu da podnese ostavku”.

Nedugo zatim lider opozicije objelodanio je da je u Makedoniji “posljednjih nekoliko godina prisluškivano najmanje 20.000 ljudi” i za to optužio premijera Gruevskog i tadašnjeg direktora Bezbjednosno-obavještajne službe Sašu Mijalkova.

Izbori 24. aprila

Komesar EU-a za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn, koji je pomogao u postizanju političkog sporazuma za izlazak iz političke krize u kojoj se Makedonija nalazi, stići će u Skoplje 18. septembra.

Do 20. oktobra trebaju biti imenovani novi ministri unutrašnjih poslova te rada i socijalne politike, na prijedlog opozicijskog SDSM-a, te zamjenici u ovim ministarstvima iz vladajućeg VMRO-DPMNE-a.

Dogovor predviđa i da 15. januara 2016. godine bude formirana nova vlada, sa premijerom iz VMRO-DPMNE-a, a da 24. aprila budu održani prijevremeni parlamentarni izbori.

Izvor: Agencije