Sobranje bez dogovora o ustavnim promjenama

Makedonsko Sobranje prekinulo je zasjedanje na kojem se trebalo izjasniti o prijedlogu Vlade da se pokrene procedura o ustavnim izmjenama koje uključuju i promjenu imena države, a sjednica će biti nastavljena u utorak.

Zastupnici iz vladajuće većine i opozicije pokušavali su jedni druge uvjeriti zašto su odredbe Prespanskog sporazuma s Grčkom prihvatljive, odnosno zašto su u suprotnosti s interesima makedonskog naroda i države.

Sporazum s Grčkom predviđa promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija, čemu se protivi opozicija.

Za ustavne promjene potrebna je dvotrećinska većina.

Zaev ponudio pomirenje

Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je prethodno zastupnike u Sobranju na nacionalno pomirenje.

Članovima najutjecajnije opozicijske stranke VMRO-DPMNE, kao gestu dobre volje da glasaju za ustavne promjene o promjeni imena države, ponudio je pomirenje govoreći o neredima koje su izazvali u parlamentu prošle godine.

“Sada je pravi trenutak za oprost i pomirenje. Šaljem poruku pomirenja i oprosta za 27. travnja prošle godine i nasilje u Sobranju – da sjednemo i to uradimo. Spreman sam i sve vas pozivam, većinu i opoziciju. Znam da to ima cijenu. Spreman sam platiti političku cijenu. Političari dolaze i odlaze, ali Makedonija i naš narod ostaju zauvijek. Ljudi će se pomiriti kad vide da smo se mi ovdje u Sobranju pomirili”, rekao je, između ostalog, Zaev obraćajući se zastupnicima.

Pozvao zastupnike da jedni drugima pruže ruku

Ponovio je da ne postoji bolji dogovor od postignutog s Grčkom o novom imenu Makedonije i to, kako je rekao, svi znaju.

“Iskoristimo zato današnju plenarnu sjednicu kao priliku za pomirenje između ljevice i desnice u Makedoniji nakon prošlogodišnjih incidenata u zakonodavnom domu”, dodaje Zaev.

Smatra da je odluka o prihvaćanju ili odbijanju prijedloga vlade o početku ustavnih izmjena, koje uključuju promjenu imena Makedonije, “povijesni trenutak koji će prepričavati buduće makedonske generacije”.

Pozvao je sve zastupnike da jedni drugima pruže ruku i prihvate početak procesa ustavne revizije kako bi osigurali euroatlantsku integraciju Makedonije.

U Ustav bi trebala biti ugrađena i odrednica da nema promjena granica i da zemlja nema teritorijalnih pretenzija prema Grčkoj.

Neizvjesna većinska podrška

Predloženo je i da se ugradi i odredba da se država može brinuti o svojoj dijaspori, bez miješanja u suverena prava i unutarnje stvari države u kojoj žive.

U dijelu preambule Ustava predlaže se i ugrađivanje konkretnih dokumenata Antifašističkog Sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) iz 1944. godine, kada je osnovana makedonska republika.

Kako bi se pristupilo promjeni Ustava, potrebno je da i dio zastupnika opozicije pruži podršku, čime bi bile osigurane dvije trećine glasova.

Većinska podrška je neizvjesna, a ako se ne osigura slijedi raspisivanje prijevremenih izbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije