Soba čuda za djecu s teškoćama u razvoju

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Sisku je otvorena Soba čuda – prva soba za terapiju senzornom integracijom u tom dijelu Hrvatske. S 30-ak djece s poteškoćama u razvoju u početku će raditi jedan terapeut, u planu je edukacija i drugog, pa će od polovice iduće godine još najmanje 30 mališana dobiti potrebnu terapiju.

Al Jazeerina ekipa posjetila je Sobu čuda, gdje se sedmogodišnja Ana i petogodišnja Ika već osjećaju kao kod kuće. Sretni su i roditelji, jer to je prva soba za senzornu integraciju u ovom dijelu Hrvatske. Ana i Ika do sada su, zbog motoričkih poteškoća, svaki tjedan na rehabilitaciju morale ići u Zagreb, na koju mnoga djeca čekaju i po godinu dana na red.

“Nama je senzorna integracija jako puno pomogla, jer jedno vrijeme smo stajali na mjestu, a sad smo puno je lakše. Kroz spontanu igru, ona savladava neke zadatke koji je čekaju u životu, a to je njoj jako teško, jer nije mogla otvoriti vrata, pisati, imala je problem s grafomotorikom, hodanjem, skakanjem, penjanjem”, govori Maja Holsinger, Anina majka.

Samo u većim gradovima

“Smanjen je odlazak za Zagreb, puno je lakše i pristupačnije i stvarno smo zahvalni gradu što nam je to omogućio, jer neki gradovi nemaju ni upola toliko koliko je nama Grad Sisak pružio”, dodaje Ida Radovčić, Ikina majka.

U Hrvatskoj trenutačno živi više od 42.000 djece s poteškoćama u razvoju. Terapija poput ove pruža im se uglavnom u većim gradovima. Na Sobu čuda Sisak je čekao dvije godine. Prostor je dao Grad Sisak, a uređenje i opremanje koštalo je više od 106.000 eura.

“Od siječnja krećemo s edukacijom još jednog senzornog terapeuta i, u principu, nastavljamo s još humanitarnih akcija, jer edukacija senzornog terapeuta košta 20.000 kuna [2.655 eura]. U nekoj viziji nam je terapeutski pas u ovom prostoru, a pas košta 15.000 eura”, objašnjava Aleksandra Milković iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Djeci je potreban i logoped, jer ih u Sisku nedostaje, poručuju roditelji. Vjeruju da na njega neće dugo čekati, jer otvorenje Sobe čuda je pokazalo da su čuda moguća.

Izvor: Al Jazeera