SNV: Porast govora mržnje i nasilja prema Srbima u Hrvatskoj

Za dom spremni, Ploča
Pupovac kaže da je pozdrav 'Za dom spremni' vrh sante leda te da širenje te vrste ideologije predstavlja opasnost za ustavne vrijednosti (Al Jazeera)

Po podacima koje je Srpsko narodno vijeće (SNV) objavilo u ponedjeljak, tijekom prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 393 slučajeva nasilja i drugih oblika poticanja na diskriminaciju prema Srbima, više nego 2016. kada je zabilježen 331 slučaj.

“Četvrtu godinu zaredom konstatiramo da se govor mržnje, pozivi na nasilje, različiti akti nasilja, govor netolerancije i historijski revizionizam udomaćuju te i dalje toleriraju u javnom prostoru i institucionalnoj komunikaciji”, ustvrdio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na konferenciji za novinare.

Dodao je da su razlog tome dva faktora, ultrakonzervativni krugovi koji obnavljaju svoju kampanju i neprovođenje zakona od stane vlasti.

“Pozdrav ‘Za dom spremni’ samo je vrh sante leda. Širenje te vrste ideologije i pjesama postalo je takvo da predstavlja ozbiljnu opasnost za ustavne vrijednosti i ustavni poredak Republike Hrvatske”, istaknuo je Pupovac, kako prenosi Hina.

Rasistički i ksenofobni govor u medijima

Iako je riječ o porastu broja događaja s antisrpskim predznakom ili s obilježjima historijskog revizionizma u 2017., taj porast nije tako radikalan kao 2016., kada je iznosio 57 posto, kazala je Tamara Opačić, autorica biltena SNV-a koji donosi pregled podataka o govoru mržnje, historijskom revizionizmu i nasilju prema Srbima u 2017.

U 2017. zabilježeno je 11 fizičkih napada na pripadnike srpske zajednice u Hrvatskoj ili srpske državljane, 17 devastacija antifašističkih spomenika, 30 oštećenja objekata u vlasništvu Srba, uglavnom srpskih pravoslavnih crkava, te najmanje 107 uvreda i prijetnji upućenih na račun Srba, najčešće članovima SNV-a i tjednika Novosti.

Osim toga, u preko 30 gradova u Hrvatskoj zabilježeni su grafiti kojima se slavi fašistička i ustaška ideologija i kojima se poziva na ubojstvo Srba, navela je Opačić.

Posebno zabrinjava, kaže, prisutnost rasističkog i ksenofobnog govora u velikom broju medija, ali i rast problematičnih izjava političkih predstavnika.

Kao primjer Opačić je navela slučaj predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je prošle godine kazala da je pozdrav “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav.

Podsjetila je i na skup Autohtone hrvatske stranke prava, ali i na akcije udruge U ime obitelji, kao i najnoviju referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava.

Zamjera i odluku Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje je, kako tvrdi, de facto legaliziralo upotrebu pozdrava “Za dom spremni”, ali i sporost rada pravosudnih tijela u slučajevima prijetnji i govora mržnje.

Podrška Vladi

Na konferenciji za novinare predstavljeno je i istraživanje o upotrebi pozdrava “Za dom spremni” na društvenim mrežama.

U prvih osam mjeseci prošle godine tako je najviše komentara koji su sadržavali pozdrav “Za dom spremni” zabilježeno na Facebook stranicama Direktno.hr, Dnevno.hr, Index.hr i Priznajem Hrvat sam, njih 11.309 , kazala je Nina Čolović, autorica analize.

Na novinarski upit dovode li takvi podaci u pitanje podršku SDSS-a Vladi, Pupovac je odgovorio da će SDSS podržavati Vladu dok god postoji minimum kapaciteta za demokratsku transformaciju društva i očuvanje demokratskih vrijednosti.

“Najjednostavnije rješenje bi bilo izaći iz vladajuće koalicije i što onda?”, upitao je Pupovac.

“U ovom trenutku ova vladajuća koalicija na čelu s Andrejem Plenkovićem pruža te minimalne pretpostavke za očuvanje borbe protiv korupcije i borbe protiv nedemokratskih trendova unatoč snaženju nedemokratskih trendova”, kazao je Pupovac, dodavši da kada to više neće biti slučaj više neće podržavati Vladu.

Izvor: Agencije