Snowden: U praćenju Khashoggija korištena izraelska tehnologija

'Prismotra se ne provodi radi sigurnosti, ona se odnosi na kontrolu', kaže Snowden (EPA)

U praćenju ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija korištena je tehnologija koju je razvila izraelska kompanija NSO, izjavio je bivši saradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden.

On se učesnicima na zatvorenoj konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti obratio s nepoznate lokacije u Rusiji, a nije bio prisutan zbog bojazni da će biti predan američkim vlastima, navodi Jerusalem Post.

Optužio je kompaniju NSO da prodaje alatku za digitalnu krađu i da se ona ne koristi isključivo za hapšenje kriminalaca i sprečavanje terorističkih napada nego i za zaradu novca do “te mjere koja dovodi i do gubitka života”.

U Izraelu isto kao u SAD-u

Snowden smatra da bi praćenje telefonskih poziva i e-mailova običnih građana moglo dovesti do toga da sigurnosne agencije donesu pogrešne odluke u veoma kompliciranim trenucima.

“Prismotra se ne provodi radi sigurnosti, ona se odnosi na kontrolu”, rekao je Snowden.

Upozorava da postoji mogućnost da će privatne kompanije za prismotru u jednom trenutku imati veliku moć nad životima običnih građana, a da vlade to neće moći obuzdati.

Prisutnima na konferenciji poručio je da se u Izraelu događa sve ono što se događa i u SAD-u nakon što je upitan kako NSA vrši prismotru u poređenju s izraelskim obavještajnim službama.

Iako je Izrael jedan od najbližih saveznika SAD-a, redovno je na vrhu američkih listi hakera, uz Rusiju i Kinu, zbog mogućnosti koje Izraelci posjeduju.

‘Facebooku je stalo samo do podataka’

Snowden se osvrnuo i na Facebook, poručivši da toj kompaniji nije stalo do njenih korisnika.

“Facebook nije briga za vas, vašu zemlju, političko opredjeljenje ili šta vam se događa. Njima je stalo samo do jedne stvari – vaših podataka. Oni su ljudi koji vrše prismotru. Njihov proizvod jeste vi – priča vašeg života i života vaših komšija”, rekao je on.

Snowden je postao poznat javnosti kad je 2013. objelodanio masovno prisluškivanje američkih građana od Nacionalne sigurnosne agencije.

Tražen je u SAD-u i trenutno je u Rusiji, koja mu je dala azil.

Izvor: Agencije