Oglasi

Snježna oluja otpuhala milijarde eura

Procjene su da Velika Britanija zbog snijega dnevno gubi 1,18 milijardi eura i da će to utjecati na januarski BDP.

Ekonomska stabilnost za većinu evropskih zemalja i dalje je samo san. Uz velike napore pokušavaju se izvući iz recesije i koliko-toliko držati glavu iznad vode, no snježna oluja sve ih više potapa uzrokujući finansijske gubitke koji se mogu mjeriti u milijardama eura.

Početak je radne sedmice u Londonu, a radnici nikako da stignu na posao. Bijeli snježni pokrivač uzrok je otežanog transporta i velikih kašnjenja.

"Ovo je očajno, kašnjenja od po nekoliko sati stvorila su haos“, kaže jedna putnica, dok druga dodaje kako od pola osam do deset sati nijedan voz nije prošao prugom.

No, snijeg je uzrok i ogromnih finansijskih gubitaka. Jedan od deset letova sa londonskog aerodroma Heathrow je otkazan. Radnje su također prazne.

Snijeg u najtežem momentu

Procjene su da Britanija zbog snijega dnevno gubi oko milijardu funti (1,18 milijardi eura), što bi ovu zemlju i njenu ionako krhku ekonomiju moglo gurnuti u recesiju sa trostrukim dnom.

"Ekonomija je vrlo slaba i ne treba joj mnogo da padne preko ruba. Problemi koje je uzrokovao snijeg imat će velik utjecaj na januarski bruto društveni proizvod (BDP) Velike Britanije, ali drugih evropskih zemalja“, kaže Michael Ingram, planer u BGC Partnersu.

Snježna oluja za Veliku Britaniju dolazi u najgorem mogućem momentu. Maloprodaja je u kritičnom stanju. Posljednjih dana nižu se vijesti o poznatim trgovačkim lancima koji podnose zahtjeve za stečaj, a u petak se očekuje objava podataka o novom padu BDP-a.

No, to nije samo sudbina Britanije. Mnoge evropske ekonomije su toliko krhke da im čak i jači povjetarac i lošije vrijeme mogu ozbiljno naškoditi.

Izvor: Al Jazeera