Snimci pripadnika ISIL-a tokom borbi u Mosulu

[YouTube/Amaq News via Storyful]

Grupa Islamska država Irak i Levant je objavila videosnimak na kojem se vide njihovi pripadnici u borbi protiv iračkih snaga u zapadnom dijelu Mosula.

Na snimku koji je objavio medijski ogranak ISIL-a, Amaq News, vidi se kako borci te grupe pucaju na iračke snage iz stambenih objekata u Mosulu, te kako su na nekim mjestima probijeni zidovi kako bi lakše mogli da se kreću uličicama drugog najvećeg grada u Iraku.

Iračke snage objavile su ranije da su krenule u novi napad na položaje koje u starom gradu u Mosulu drže pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Već dvije sedmice traju borbe za staru gradsku jezgru, no iračke snage nisu zabilježile značajniji napredak, pa su potvrdile da mijenjaju taktiku.

Na to ih je navela činjenica da je u zapadnom dijelu Mosula povećan broj žrtava, što je posljedica ISIL-ove upotrebe porodičnih kuća kao zaklona. Iračke snage su objavile da ISIL također koristi i civile kao žive štitove.

Iračke su snage u ofanzivi na Mosul, koja je ušla u šesti mjesec, oslobodile većinu grada. Cijeli istočni dio grada i gotovo pola zapadnog pod iračkom je kontrolom.

No, napredovanje je u posljednje vrijeme usporeno jer su se borbe počele voditi u uskim ulicama staroga grada, gdje se nalazi džamija Al-Nuri.

Ta džamija ima simbolično značenje za ISIL jer je njihov lider Abu Bakr al-Baghdadi u njoj proglasio halifat 2014. godine.

Izvor: Agencije