Snimci pokazuju netaknute zgrade vjerske škole nakon indijskog napada

Izrezana verzija satelitskog snimka prikazuje krupni plan medrese blizu Balakota. Snimljeno 4. marta 2019. (Reuters)

Satelitski snimci pokazuju da vjerska škola koju je Jaish-e-Muhammad (JeM) uspostavio na sjeveroistoku Pakistana još uvijek stoji, nekoliko dana nakon tvrdnji Indije da su je avioni srušili i ubili veliki broj boraca.

Snimci koje je napravio Planet Labs Inc, privatni satelitski operator smješten u San Franciscu, prikazuju najmanje šest zgrada školskog kompleksa, 4. marta, šest dana nakon zračnih udara. Do sada javno nisu dostupne slike visoke rezolucije.

Fotografije objekta su skoro nepromijenjene u odnosu na one iz aprila 2018. Nema znakova paljevine, razbacanih zidova i drveća oko škole ili drugih znakova zračnog napada.

Snimci bacaju sumnju na izjave koje je premijer indijske vlade Narendra Modi davao u posljednjih osam dana, da su napadi 26. februara pogodili sve predviđene ciljeve školskog kompleksa u regiji Balakat na sjeveru Pakistana.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo odbrane nisu dali odgovor na pitanja o satelitskim snimcima koja im je poslala novinska agencija Reuters.

Promašene mete?

Jeffrey Lewis, direktor Projekta za neširenje nuklearnog naoružanja u Istočnoj Aziji na Middlebury Institutu za međunarodne studije, potvrdio je da su fotografije pokazuju još uvijek postojeće strukture.

„Snimci visoke rezolucije ne pokazuju niti jedan dokaz o bombardovanju“, kazao je.

Vladini izvori kažu da su prošle sedmice 12 aviona Mirage 2000 ispustili 1.000 kilograma bombi u napadu.

Lewis i Dave Schmerler, viši naučni saradnik u James Martin Centru za studije o neširenju nuklearnog oružja, koji je također analizirao satelitske snimke, kaže da bi tako veliko oružje uzrokovalo očitu štetu na strukturama vidljivim na slici.

„Ako je napad bio uspješan, prema informacijama koje imamo o vrsti municije koja je korištena, očekivao bih da vidim znakove koji ukazuju na to da su zgrade oštećene“, kazao je Lewis. „Ja to ne vidim ovdje“.

Pakistan je osporio indijske navode kazavši da je operacija bila neuspješna, a da su indijski avioni pod pritiskom pakistanskih, bacili bombe na uglavnom prazna brda.

„Nije bilo štete na infrastrukturi niti žrtava nakon indijskog upada“, kazao je general Asif Ghafoor. „To su potvrdili domaći i inostrani mediji kada su posjetili mjesto napada“.

Politička vatra

Indija mora održati opće izbore do maja, a ankete kažu kako Modi i njegova Hindu nacionalistička stranka imaju koristi od njegovog agresivnog odgovora na samoubilački bombaški napad koji je 14. ubio 40 indijskih paravojnih policajaca u spornoj regiji Kašmira.

Indijski zvaničnici kazali su da su stotine „terorista“ ubijene u zračnim napadima.

Ali indijska vlada nije ponudila i dokaze da je kamp uništen a borci ubijeni. To je potaknulo neke političare iz opozicije da traže više detalja.

Modi je optužio opozicionu Kongresnu partiju i druge oponente da pomažu indijskim neprijateljima tražeći dokaze o napadu

Rezultat upada indijskog zrakoplovstva je zarobljavanje pilota oborenog indijskog aviona, kojeg je Pakistan „u znak mira“ oslobodio 1. marta.

Izvor: Agencije