Snimci kamera: Saudijski operativac šetao Istanbulom u Khashoggijevoj odjeći

Turski zvaničnik ocjenjuje da je riječ o očiglednom 'zabašurivanju' poslije smrti Jamala Khashoggija (CNN / Screenshot)

Operativac iz 15-članog tima koji se sumnjiči za smrt saudijskog novinara Jamala Khashoggija vidi se obučen u Khashoggijevu odjeću na snimcima koje su nadzorne kamere u Istanbulu zabilježile na dan kada je novinar ubijen, javio je CNN, pozivajući se na visokog turskog zvaničnika.

Američka televizija došla je do, kako navodi, ekskluzivnih snimaka nadzornih kamera u okviru istrage turske Vlade, a na kojima se vidi kako dotični muškarac u Khashoggijevoj odjeći, s lažnom bradom i naočalama, izlazi iz konzulata na zadnja vrata, četiri sata pošto je u konzulat ušao na glavna vrata.

Isti čovjek je viđen u Khashoggijevoj odjeći, navodi turski zvaničnik, u čuvenoj Plavoj džamiji samo nekoliko sati pošto je novinar viđen kako ulazi u konzulat 2. oktobra, kada je, zapravo, posljednji put viđen živ.

Neimenovani turski zvaničnik je “lažnog Khashoggija” identificirao kao Mustafu al-Madanija, za kojeg je naveo da je član “odreda smrti poslanog da ubije novinara u saudijskom konzulatu tokom posjete koju je zakazao da bi dobio dokumenta za planirano vjenčanje”.

‘Ubistvo s predumišljajem’

Turski zvaničnik ocjenjuje da je riječ o očiglednom “zabašurivanju” poslije Khashoggijeve smrti, pri čemu je Madani (57), koji je slične visine, starosti i građe kao novinar (59), korišten kao “lažni Khashoggi”.

“Ovo je bilo ubistvo s predumišljajem i tijelo je uklonjeno iz konzulata”, rekao je isti zvaničnik.

Saudijski izvor koga je CNN kontaktirao nije ni potvrdio, ni negirao da je Madani poslan kao “dvojnik”, ali je istakao da novinarovo ubistvo nije bilo namjerno.

Izvor: Agencije