Snimak raznošenja zgrade Međukorejskog ureda


[KRT via Reuters]

Sjeverna Koreja planira ponovo pokrenuti održavanje vojnih vježbi na granici s Južnom Korejom i poslati vojnike na područja koja su ranije bila zajedničke lokacije za industriju i turizam, javlja dpa.

Tako bi vojska bila poslana u industrijski park u pograničnom gradu Kaesongu i u planine Kumgang na istočnoj obali, prenose državni mediji saopćenje sjevernokorejskog vojnog vodstva.

Planira se ponovna uspostava stražarskih stanica u vojnoj tampon zoni između dviju zemalja, prenosi Hina.

Pjongjang je saopćio da je odbio ponudu Južne Koreje o slanju posebnog izaslanika u misiju smirivanja napetosti.

Uništen ured za veze

Kim Yo-jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, optužila je Seul da je iznio “netaktičan i zlonamjeran prijedlog”, stoji u saopćenju koje je prenijela novinska agencija KCNA.

Ona je rekla da umjesto toga Južna Koreja mora “poduzeti odgovarajuće akcije zauzvrat i smiriti se, strogo kontrolirajući riječi i djela onih budala koje nas nastavljaju provocirati”, misleći pritom na kampanju propagandnih letaka koja je uzrokovala eskalaciju napetosti između dviju zemalja.

Aktivisti i sjevernokorejski prebjezi poslali su krajem maja oko pola miliona letaka u Sjevernu Koreju u kojima osuđuju Kim Jong-una.

Sjeverna Koreja je uništila u utorak u eksploziji međukorejski ured za veze na svom teritoriju u Kaesongu u znak odmazde zbog tih letaka.

Izvor: Agencije