Snimak nasilnog hapšenja urođenika u Kanadi pokrenuo raspravu o policiji


[Royal Canadian Mounted Police via Storyful]

Videosnimak nasilnog hapšenjaurođeničkog vođe šokirala je Kanadu, stavivši u fokus sistemski rasizam kod policije i u toj sjevernoameričkoj državi, piše BBC, prenosi Hina. 

Snimak prikazuje Allana Adama, šefa urođeničkog naroda Athabasca Chipewyan, na tlu dok ga nekoliko puta udara pripadnik kanadskih policijskih snaga RCMP. 

Hapšenje se dogodilo 10. marta u Fort McMurrayu u saveznoj državi Alberti. 

Protesti koji traže reformu policije proširili su se širom Kanade, nakon što su se prelili iz Sjedinjenih Američkih Država. 

Čelnica RCMP-a Brenda Lucki prvo je rekla kako „ne može sa sigurnošću reći“ ima li sistemskog rasizma u kanadskoj policiji, ali u petak poslijepodne je objavila saopštenje u kojem je napisala da je „sistemski rasizam dio svake institucije, pa i RCMP-a“. 

Trudeau pozvao na nezavisnu istragu

„Kroz našu historiju i danas nismo se pravedno ponašali prema drugim rasama i urođeničkom stanovništvu“, stoji u saopštenju. 

Kanadski premijer Justin Trudeau pozvao je na nezavisnu istragu incidenta, piše BBC. 

RCMP je prije objave snimka hapšenja u četvrtak navečer objavio kako su istražili slučaj i kako je djelovanje njihovog pripadnika bilo „razumno“. 

Incident je počeo kad je policajac pristupio Adamu i njegovoj supruzi zbog nevažeće registracije automobila, a u 12 minuta dugoj snimci vidi se kako Adam vodi napet i vulgaran razgovor s policajcem. 

„Umoran sam od zlostavljanja RCMP-a“, govori urođenički predstavnik. Spor prerasta u nasilje kad policajac pokuša uhapsiti Adamovu ženu, iskrenuvši joj ruku iza leđa. Adam tada izlazi iz automobila i gura policajca, nakon čega slijedi fizički sukob i hapšenje.

Izvor: Agencije