Snijeg zatrpao regiju, vanredna situacija u nekim mjestima

Postoji realna opasnost da u Kladnju bude ugroženo snabdijevanje građana osnovnim životnim namirnicama (Arhiva)

Zbog snijega koji neprestano pada skoro 24 sata, otežan je život u mnogim dijelovima Srbije i Bosne i Hercegovine, a u pojedinim mjestima proglašena je vanredna situacija, dok su zbog snježnih nanosa neka sela odsječena od svijeta i bez struje već nekoliko dana.

Zbog obilnih snježnih padavina koje su proteklih dana zahvatile područje Kladnja, u ovoj općini je proglašeno stanje prirodne nepogode. Visina snijega u pojedinim dijelovima iznosi više od jednog metra, veliki broj stanovnika je bez napajanja električnom energijom, a u prekidu su i telefonske veze.

Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode donio je Štab civilne zaštite Općine Kladanj na današnjoj vanrednoj sjednici.

Visina snijega u područjima s višom nadmorskom visinom prelazi jedan metar. U većem dijelu općine došlo je do prekida saobraćaja na cestama, kao i do prekida u napajanju električnom energijom i telefonskim vezama.

Blokirana sela

Kako navode iz Službe civilne zaštite Općine Kladanj, postoji realna opasnost da bude ugroženo snabdijevanje građana osnovnim životnim namirnicama i pružanje medicinske pomoći bolesnim građanima.

Uslijed obilnih snježnih padavina na području općine Pale u FBIH potpuno je blokirano nekoliko sela na ovom području.

Kako javljaju iz ove općine blokirana su sela Vražalice, Čemernica, Donja Vinča, Petovići, Brdarići, Datelji, Komrani, Revidol, Brojnići i Lunje.

Zbog nemogućnosti pristupa ovim mjestima proglašeno je stanje prirodne nesreće. Putne komunikacije prema selima na području općine Pale u FBIH su zatrpane snijegom, a otežano je saobraćanje magistralnim i regionalnim putem Prača-Hrenovica i Prača-Goražde, međutim ove komunikacije su i dalje prohodne.

Haos na ulicama

U opštini Lučani u Srbiji danas je proglašena vanredna situacija zbog snijega koji neprekidno pada 24 sata, a mnogi regionalni putevi su neprohodni, prenose mediji u Srbiji.

Vanredna situacija uvedena je u srijedu u Novoj Varoši, jer je u selima te opštine oko 5.000 stanovnika odsječeno od svijeta zbog snijega koji sedam dana pada u tom kraju.

Snijeg je dostigao na nekim mjestima visinu i do jednog metra, a najteže je u Božetićima. Nekoliko sela u toj opštini je i bez struje. Snijeg koji u Jagodini i Pomoravlju pada neprestano pet sati i nošen je vjetrom, stvara haos na gradskim ulicama, koje su pune vode i neočišćanog raskvašenog snijega.

Mještani Brodareva, gdje su putevi zavejani, pronašli su danas oko podne promrzlog muškarca u snijegu, a zbrinuli su ga rođaci.

Brojna ivanjička sela na planinama planina Javor i Golija ostala su odsječena. Visina snijega je u pojedinim krajevima i do dva metra.

Preminula žena

Kritično je i u Prijepolju gdje na višim kotama ima i do metar snijega. Takva situacija je u Gornjim Babinama gdje je dvadesetak domaćinstava odsječeno od svijeta.

Žena stara 78 godina iz sela Brančići kod Prijepolja, koja je u utorak popodne pronađena mrtva u snijegu, preminula je od posljedica smrzavanja. Ona je preminula kraj puta u Brančićima, vraćajući se kući od komšija iz drugog kraja ovog planinskog, raštrkanog sela. Pretpostavka je da se starica okliznula i pala u dubok snijeg iz kojeg nije uspjela da ustane, zbog čega se i smrzla na jakom mrazu.

Zbog gustog snijega koji neprestano pada od jučer, saobraćaj se otežano odvija i u Prištini, a, kako je najavljeno, komunalci neće čistiti ulice sve dok snijeg ne prestane da pada. 

Izvor: Agencije