Snijeg u Srbiji uništio plantaže malina

Šteta u opštini Ivanjica u zapadnoj Srbiji zbog snijega koji je u protekla dva dana padao u tom kraju mogla bi biti veća od 10 miliona eura.

Gotovo 60 posto malinjaka je oštećeno zbog težine snijega i mnogi proizvođači malina neće moći računati na rod ove godine, izvještava Marko Subotić.

U zapadnoj Srbiji snijega nije bilo cijele zimske sezone, a protekla dva dana napadao je do visine od pola metra.

Nisu ga priželjkivali voćari u ovom kraju, a posebno malinari. Za Nikolu, koji proizvodi maline na hektaru svoje zemlje, ova godina će zbog snijega biti najteža.

Snijeg je uništio blizu 60 posto roda u Ivanjici, jer je pao u trenutku kada je malina bila najranjivija.

Blaga zima

Izuzetno blaga zima utjecala je na to da se voćke, naročito u višim krajevima, brže razvijaju i da ranije zelene. 

“Nikolina priča je samo jedna, ali većina poljoprivrednika iz Ivanjice suočila se sa istim problemom. Težina vlažnog snega koji je padao u prethodna 24 sata polomio je pupoljke koji bi za desetak dana cvetali, zbog čega će mnogi morati da se oproste od ovogodišnjeg roda. A proizvodnja malina je jedna od najjačih industrijskih grana Ivanjice”, izvještava Marko Subotić.

Prihod od proizvodnje malina u ovom dijelu Srbije je gotovo 20 miliona eura godišnje. Snijeg koji je pao, prema procjenama stručnjaka, samo u Ivanjici mogao bi napraviti štetu veću od 10 miliona eura.

Poljoprivrednici traže pomoć od opštine Ivanjica, a lokalni zvaničnici isto traže od Vlade Srbije.

Većina proizvođača malina u ivanjičkom kraju je osigurala usjeve, ali osiguranje pokriva štetu od grada, ne i od snijega, zbog čega neće moći nadoknaditi gubitke.

Izvor: Agencije