Snijeg u BiH, Crnoj Gori i Srbiji, olujni udari u Hrvatskoj

Izvor: Fena

Nastavlja se razdoblje pogoršanog vremena u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Snijeg izaziva probleme u prometu, a poljoprivrednici u BiH pretrpjeli su velike štete.

Predsjedik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo kazao je za Avaz.ba kako se šteta koju su pretrpjeli proizvođači malina procjenjuje na desetine miliona eura.

Zbog novih snježnih padalina promet je otežan na većini cestovnih pravaca u Bosni i Hercegovini, posebno u višim planinskim predjelima, gdje na cestama ima nekoliko centimetara snijega, a mjestimice prijete i odroni.

Snijeg u Sarajevu izazvao je velike probleme u prometu – sinoć prije 23 sata zbog grana koje su pod težinom snijega pale na cestu bio je prekinut i tramvajski promet, a veća količina snijega na cestama usporavala je cjelokupan promet.

Iz poduzeća Park mole građane da izađu ispred svojih stambenih objekata i otresu snijeg s mladih sadnica stabala ili ukrasnog grmlja, te na taj način spriječe lomljenje grana i štetu na stablima.

Trenutno su na terenu sve ekipe Parka i uz pomoć mehanizacije, ali i ručno skidaju snijeg sa stabala. Stanje je teško, ali nisu zabilježene veće štete.

Snijeg, Sarajevo, Nevrijeme
Sarajevo se jutros probudilo pod snježnim pokrivačem

U dijelovima Sarajeva tijekom noći došlo je do strujnih udara, zbog čega je otežano snabdijevanje električnom energijom, kao i vodosnabdijevanje.

Jutarnja temperatura zraka u Sarajevu iznosila je 1 Celzijev stupanj.

Tijekom dana se u BiH očekuje pretežno oblačno vrijeme. Snijeg je padao u jutarnjim satima, a nove padaline očekuju se u noći na četvrtak.

Strah od izlijevanja rijeka

U Srbiji, osim na planinama, snijeg pada i u brojnim gradovima – Novi Sad, Subotica, Zrenjanin i Prijepolje neki su od njih.

U Novoj Varoši i Prijepolju, snijeg je u planinskim predjelima dostigao visinu od 30 centimetara.

Snijeg u Novom Sadu

Zbog mokrih kolnika i nižih jutarnjih temperatura moguća je slaba poledica koja se najprije javlja na cestama preko planinskih prijevoja, ali i na svim dionicama gdje je strujanje zraka veće, poput mostova, nadvožnjaka i tunela. 

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je ranije da je upozorio sve općinske stožere da se podigne stupanj pripravnosti te da se obavlja dvadesetčetverosatni monitoring Zapadne Morave i Kolubare i njihovih pritoka dok padaline ne prestanu. 


Aprilski snijeg u Novoj Varoši [Tanjug]

Marić je ukazao da su zbog padalina moguća lokalna izlijevanja na Zapadnoj Moravi i Kolubari, kao i na njihovim pritokama.

Nepovoljne vremenske prilike stvaraju poteškoće i u Crnoj Gori. Zbog kiše se vozi uglavnom po mokrim i skliskim kolnicima, a na sjeveru zemlje pada snijeg. Auto moto savez Crne Gore upozorava i da su duž klisura i usjeka mogući odroni.

U Crnoj Gori se tijekom dana očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom, a na sjeveru s uglavnom snježnim padalinama.

Tijekom poslijepodneva, kako izvještava Zavod ha hidrometeorologiju i seizmologiju, na jugu se očekuje prestanak oborina i djelomično razvedravanje.

Vjetar će biti povremeno umjeren do pojačan, na udare i jak, uglavnom zapadni i sjeverni. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 1 do 16 stupnjeva. 

AMSCG upozorava da je na dionicama na kojima se izvode radovi promijenjen režim vožnje pa je neophodna dodatna pažnja vozača i poštivanje postavljene prometne signalizacije.

Upozorenje za Jadran

Nakon jučerašnjeg snijega koji je mjestimice zabijelio središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, a posebno Liku i Gorski kotar te Zavižan, Platak i Sljeme, u unutrašnjosti Hrvatske se, kako javlja Državni hidrometeorološki zavod, u srijedu očekuje pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom i pljuskovima.

Slab snijeg jutros ponovno pada u Gorskom kotaru i Lici. Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme te da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

U gorju će pasti još malo snijega, a prolazno je moguć i ponegdje u nizinskim područjima. Puhat će umjeren i jak sjeverac.

Snijeg je prekrio vrh Učke

Na Jadranu se očekuje promjenjivo vrijeme s jakom burom i tramontanom s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 6 do 11 stupnjeva na kopnu, a od 11 do 16 stupnjeva na obali i otocima.

Izvor: Al Jazeera i agencije