Snijeg ne jenjava u regiji, dvoje poginulih u prevrtanju autobusa u BiH

U autobusu je bilo dvadesetak putnika (Al Jazeera)

Snijeg od sinoć konstantno pada u većem dijelu regije praveći velike probleme, prije svega u saobraćaju.

Dvije osobe su poginule, a više ih je povrijeđeno prilikom prevrtanja autobusa u mestu Vrtič, kod Nevesinja, rečeno je u Policijskoj upravi Trebinje.

Uviđaj se nastavlja, mada su radnje na mjestu nesreće okončane, a svi putnici izvučeni, s tim da su oni povrijeđeni, zahvaljujući blagovremenoj intervenciji Hitne pomoći prevezeni do Bolnice Nevesinje, rekli su u policiji, prenosi Tanjug.

Autobus firme Globtour prevrnuo se jutros oko osam sati uz obalu rijeke Zalomke, tridesetak kilometara od Nevesinja magistralnim putem prema Gacku. Prevozio je putnike iz Beograda prema Nevesinju i Mostaru. U autobusu je bilo dvadesetak putnika.

Od sinoć pada u većem dijelu BiH

Snijeg od sinoć pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine i u mnogim gradovima zabijelio je ulice, parkove, krovove… dok se na planinama stvaraju sve bolji uslovi na početku skijaške sezone.

Trenutno, na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila na području Romanije, dok na putevima u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoce stvara jak vetar koji formira snežne nanose i do 50 centimetara visine.

Prema jutrošnjim mjerenjima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u Sarajevu je 10 centimetara snijega.

Na olimpijskoj planini Bjelašnici visina snježnog prekrivača je 44 centimetra, u Bihaću i Ivan Sedlu 23, Čemernom 22, Mrkonjić Gradu 16, Bugojnu i Livnu 13, Sanskom Mostu 12, Jajcu 11, Zenici 10…

Na području Banjaluke svi putni pravci i ulice iz prvog prioriteta su očišćeni i prohodni, a kako kažu u Gradskoj upravi Banjaluke ekipe zimske službe su na terenu i uklanjaju snijeg koji pada od juče, javlja Anadolija.

Sarajevo pod snijegom

Snijeg zabijelio Dalmaciju

U većini gradova i općina Dalmatinske zagore subota je osvanula pod bijelim pokrivačem, pa  je tako snijeg zabijelio Imotski, Sinj, Trilj, Dugopolje, zaleđe Omiša, makarsko područje, pa čak i Brač.

Meteorolozi tvrde kako je najviše snijega napadalo u Imotskoj krajini – desetak centimetara, dok je prava snježna mećava sinoć pogodila Brela, Marušiće i Dubce nedaleko od Makarske. Dežurne cestarske službe su ceste posule solju, no unatoč tome vozače i dalje upozoravaju na krajnji oprez zbog skliskih cesta i s obzirom da će tokom vikenda i dalje biti dosta hladno, te se očekuje nastavak snježnih padalina.

Dvije današnje utakmice 18. kola Hrvatske nogometne lige (HNL) odgođene su zbog nepovoljnih vremenskih prilika, javlja Anadolija.

Radi snijegom prekrivenih terena odgođene su utakmice Osijek-Inter i Slaven Belupo-Rijeka. Datumi odigravanja oba meča bit će naknadno utvrđeni.

Sutra prestanak padavina

Otežan saobraćaj na mnogim putnim pravcima

Saobraćaj u Srbiji jutros je zbog vremenskih prilika i snijega na kolovozu otežan, pa oni koji planiraju put u planinske predjele, moraju biti spremni na usporenu vožnju uz ograničenu brzinu.

Auto-moto savez Srbije upozorava vozače i podseća ih da mokri, ili snegom i ledom prekriveni kolovozi u velikoj meri povećavaju zaustavni put vozila, smanjuju njegovu stabilnost i zahtevaju pažljivo upravljanje.

Na zapadu i severozapadu Srbije sutra ujutro se očekuje prestanak padavina, dok će se u ostalim krajevima zadržati oblačno vrijeme sa snijegom, uz dalje povećanje visine snježnog pokrivača.

U Timočkoj Krajini i na jugoistoku Srbije biće mešovitih padavina kiše i snega, ponegde uz poledicu. Popodne i uveče doći će do slabljenja i postepnog prestanka padavina, uz kratkotrajno razvedravanje sa sjeverozapada.

Izvor: Agencije