Snežana Vidović: Bajkovit nastanak filma ‘Smrt u Sarajevu’

U novom Tanovićevom filmu pojavljuje se desetak poznatih bh. glumaca (EPA)

Novi film bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića Smrt u Sarajevu svjetsku premijeru imat će u okviru natjecateljskog programa Berlinskog filmskog festivala, popularnog Berlinalea, koji počinje u četvrtak.

Radnja filma snimanog prošle godine smještena je u jednom sarajevskom hotelu, gdje je u tijeku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja Hotel Evropa. Prema Tanovićevim riječima, film se u svom trogodišnjem procesu nastajanja – mijenjao.

“Film jeste čudno nastao, ali svi filmovi sada nastaju tako jer nema nekog sistema. Prije skoro dvije godine Levy se javio i htio da Dino Mustafić radi film. Uključio sam se da bih nakon mjesec ili dva rekao Levyju da je vrlo teško napraviti film na osnovu predstave. To je bila monodrama sa jednim glumcem, film to ne trpi. Nisam odustao i nisam znao šta da radim. Kazali su mi kasnije da uradim to kako želim, uzeo sam tekst, napravio sam okvir. To je bila početna ideja. Na tome sam gradio svoju viziju Sarajeva, današnje BiH, priče o kojoj se svađamo – da li je Gavrilo Princip heroj ili atentator”, rekao je Tanović.

On je na Berlinaleu trijumfirao 2013. godine, kada je njegov film Epizoda u životu berača željeza nagrađen sa dva Srebrna medvjeda za najbolji film i za najboljeg glumca (Nazif Mujić), te Nagradom ekumenskog žirija.

Neobičan put filma

U glavnoj ulozi Tanovićevog novog filma je francuski glumac Jacques Weber, a još igraju: Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Aleksandar Seksan, Boris Ler, Rijad Gvozden, Amar Selimović, Luna Zimić-Mijović, Milan Pavlović i drugi.

Snežana Vidović je kazala kako je cijeli film krenuo neobičnim putem, od samog castinga, koji je bio improvizacija jer nije bilo pripremljenog i određenog teksta.

“Prvobitno je uslijedio poziv za casting. Došli smo na audiciju, sjećam se Danisovih riječi: ‘Teksta nema. Ti si kćerka, a Faketa ti je majka, hajte.’ Nas dvije se jako dobro znamo, dogovorile smo odnos među majkom i kćerkom, ušle smo u prostoriju i scena je krenula, a završila je tako da smo se posvađale. Rekli su nam da smo prošle i da ćemo igrati u filmu, ali još se ne zna šta. Sav proces je bio bajkovit, osjećam se kao Pepeljuga trenutno, još sam pod utiscima filma”, rekla je Vidović kroz smijeh.

Muhamed Hadžović je istaknuo kako je riječ o iznimnoj glumačkoj ekipi okupljenoj na filmu koji govori o osjetljivim temama na neobičan i potpuno drugačiji način.

“Vrlo sam sretan što sam dio ove priče i mislim da imamo veoma lijep film. Ponosan sam na to što radim sa glumcima koji su tu. Govorimo o osjetljivim stvarima na neobičan način. Danis zna šta hoće, on odsanja svoj film i tako ga napravi”, rekao je Hadžović.

Faketa Salihbegović-Avdagić je rekla da film nije nijednog od glumaca koji su radili na njemu ostavio ravnodušnim. “Znam da ni publiku neće ostaviti ravnodušnim”, kazala je kratko.

Za 11 dana 434 filma

Na ovogodišnjem festivalu u Berlinu do 21. veljače će tokom 11 dana održavanja biti prikazana 434 filma iz 77 zemalja. Na festivalu, koji slovi za jedan od najprestižnijih na svijetu, za nagrade se natječu većinom premijerni naslovi.

Festival će otvoriti film Hail, Caesar! braće Joela i Ethana Coena.

Za Zlatne i Srebrne medvjede 66. Berlinalea natjecat će se 18 filmova, pet filmova glavnog programa prikazuje se izvan konkurencije, a 19 su premijere.

Očekuje se da crvenim tepihom festivala prošetaju brojne poznate osobe iz svijeta filma, među kojima i poznati redatelj Spike Lee, glumci Jude Law, Julianne Moore i George Clooney.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija na prestižnom filmskom natjecanju u Berlinu je Meryl Streep, a uz nju će o nagradama odlučivati njemački glumac Lars Eidinger, britanski filmski kritičar Nick James, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, britanski glumac Clive Owen, talijanska glumica Alba Rohrwacher i poljska redateljica Malgorzata Szumowska.

Izvor: Agencije