Snažno nevrijeme pogodilo Istru i Zagreb

Najviše je grada bilo na istoku i u unutrašnjost Istre gdje je lokalno bio vrlo obilan (IstraMet)

Dijelove Hrvatske, tačnije Istru i Zagreb, tokom srijede zahvatilo je veliko nevrijeme praćeno gradom, navode hrvatske agencije i portali, dok agencija Hina ističe kako će zbog jakoga grada na području općine Barban štete na poljoprivrednim kulturama biti velike.

Istramet

Kako javlja istarski meteoportal Istramet, najviše je grada bilo na istoku i u unutrašnjost Istre gdje je lokalno bio vrlo obilan. Oko 16 sati jak grad poharao je Potpićan i okolinu gdje štete ima na poljoprivrednim kulturama, a stradali su i automobili. Temperatura zraka ondje se snizila na samo 10 stepeni, dok je istovremeno uz obalu, gdje je bilo sunčano, bilo do 25 stepeni.

“Atmosfera je u Istri i okolici bila vrlo nestabilna, a lokalno je bilo i intenzivnijih pljuskova. Siloviti grmljavinski pljuskovi zabilježeni su na krajnjem sjeveru, Žminj i Pićan je zasula čak i tuča, dok je na istočnoj obali zabilježen vrlo jaki razvoj naoblake, a viđena je i velika pijavica na moru”, navode iz Istrameta.

Uključen meteoalarm

Kasnije je objavljeno kako su jake padavine praćene gradom pogodile i hrvatsku prijestolnicu Zagreb.

YouTube/garethtrooper

 

 

Zbog pljuskova i grmljavine za danas je uključen meteoalarm za središnju i istočnu Hrvatsku, dalmatinsko zaleđe i za krajnji jug države. 

Kao i tokom srijede, i sutra će u mnogim će hrvatskih dijelovima još biti nestabilno, uz pljuskove i grmljavinu.

U petak i subotu se očekuje stabilnije i toplije vrijeme, u unutrašnjosti i sparno, a nova promjena očekuje se u nedjelju.

Izvor: Agencije