Snažna radijacija u vodi ispod Fukushime

Tepko je saopćio da je u podzemnoj vodi izmjerena radijacija jačine 3.200 bekerela po litru (EPA)

Japan je obećao da će uložiti dodatne napore radi zaustavljanja opasnog curenja iz Fukushime nakon što je tokijska elektrodistribucija (Tepco) izmjerila snažnu radijaciju u vodi ispod oštećene nuklearne elektrane.

Dva dana nakon što je Tokio odabran za domaćina Olimpijskih igara 2020. godine, operator elektrane objavio je da uzorci, uzeti iz bunara unutar postrojenja, pokazuju prisustvo radioaktivnih čestica, uključujući stroncij, koji je kancerogen.

U izvještajima se navodi da Tepco smatra da je radiokativna voda iscurila iz rezervoara za skladištenje i probila se u podzemne vode koje se ulijevaju u more.

Opasni stroncij

Tepko je saopćio da je u podzemnoj vodi izmjerena radijacija jačine 3.200 bekerela po litru.

Prema japanskim standardima, u kilogramu hrane dozvoljeno je najviše 100 bekerela, a u litru vode za piće najviše deset bekerela.

Stručnjaci kažu da se stroncij, ukoliko se konzumira, taloži u kostima i može da izazove rak, prenosi Srna.

Kriza u Fukushmi ponovo privlači pažnju svjetske javnosti posljednjih nekoliko sedmica, u vrijeme kada se Tokio nadmetao sa Istanbulom i Madridom za pravo da organizira Olimpijske igre 2020. godine.

Tokio je udaljen oko 250 kilometara od nuklearne elektrane koja je teško oštećena u zemljotresu i cunamiju u martu 2011. godine.

Izvor: Agencije