Snažan rast Indonezije, sirotinje sve više

Indonezijska ekonomija porasla je za više od pet posto u prvom tromjesečju ove godine. Unatoč privrednom “bumu”, mnogi se ne mogu nazvati dobitnicima. Uoči predsjedničkih izbora jaz između bogatih i siromašnih sve se više produbljuje.

Indonezija se sve brže približava najvećim svjetskim ekonomijama. Cijene nekretnina ruše rekorde, a nova poduzeća niču svakog dana. Mogućnosti su svugdje. Sammy Putra ima IT tvrtku sa sedam zaposlenika, dva automobila i dovoljno novca u banci.

“Potječem iz radničke obitelji pa se može reći da sam u potpunosti zaslužan za poslovni uspjeh. Situacija u Indoneziji pružila mi je prostor za napredak. I, što je, također, važno, mogućnost za izražavanje mišljenja”, kaže Sammy.

Dva svijeta

Iako radi u istom gradu, Marwan živi u drugačijem svijetu. Kao vozač taksi-motocikla, mora moliti za klijente, pokušavajući zaraditi deset dolara dnevno.

“Razočaran sam, samo pričaju, a nisu učinili ništa za ljude u ovoj zemlji. Ponovno se događa ista stvar, bogati su bogatiji, a siromašni sve siromašniji”, kaže Marwan.

“Jedna zemlja, dva različita svijeta. Jedan ekstremnog bogatstva i mnoštva mogućnosti, drugi u kojem se ljudi svakog dana bore da prežive. Vlada za sada nije uspjela premostiti taj jaz”, izvještava reporterka Al Jazeere Step Vaessen.

Sammyjev svijet ima klimu, trgovinske centre i moderne kafeterije. Statistika pokazuje da je sve više bogataša u ovoj zemlji, ali i siromašnih.

“Ne znam šta osjećam kada vidim sav taj luksuz. Samo znam da pripada bogatima, a da mi siromašni ne možemo u njemu uživati. Ne možemo čak ni ući u te zgrade”, svjedoči Marwan.

Vlada priznaje problem

Ne samo njegov posao već i Sammyjeva karijera stand up komičara, novina u Indoneziji, također, napreduje.

“Ova vlada je omogućila slobodu govora, što je sve šire prihvaćeno. Zbog nje vidimo sve više mladih intelektualaca, što je, također, dobro za ekonomiju”, tvrdi Sammy.

“Od ovih izbora očekujem da će mi omogućiti da pronađem posao s kojim bih si mogao priuštiti kupovinu male kuće i školovanje djece”, kaže Marwan.

Vlada priznaje da je rastući jaz problem koji treba riješiti što prije. Oporbene stranke pokušavaju pridobiti siromašne obećanjima da će unaprijediti njihove živote. Ali, Marwan se samo može nadati da ovo nisu ponovno prazna predizborna obećanja.

Izvor: Al Jazeera