Snage libijske vlade zauzele strateški grad Gharyan

Libija
Zaraćene strane su se dogovorile da pokrenu zajedničke sigurnosne aranžmane (Reuters)

Snage odane od UN-a priznatoj libijskoj vladi izjavile su da su preuzele Gharyan strateški važan grad južno od prijestolnice Tripolija, iako snage odane pobunjenom komadantu Khalifi Haftaru opovrgavaju te tvrdnje.

Gharyan je glavna baza za istočno centrirane snage Nacionalne Armije (LNA) koje djeluju pod komandom Haftara koji se bori da zauzme Tripoli posljednja tri mjeseca.

Mustafa al-Mejii, glasnogovornik međunarodno priznatih snaga rekao je za agenciju AFP: “Gharyan je u potpunosti pod našom kontrolom“.

Deseci pro-Haftarovih boraca je poginulo a najmanje 18 ih je zarobljeno, rekao je al-Mejii.

„Gharyan je bio strateško mjesto i korišten je kao centar podrške uz grad Tarhunah koje je Haftarove snage koristile u svojim pokušajima da osvoje Tripoli“, izvjestio je Al Jazeerin reporter Mahmoud Abdel Wahed.

Haftar tvrdi da želi „osloboditi“ Tripoli

Aguila Saleh, čelni čovjek  parlamenta, koji je u savezništvu sa snagama koje pokušavaju osvojiti libijsku prijestolnicu Tripoli, poručio je ranije da ne može biti mirovnih pregovora dok snage s istoka zemlje ne osvoje grad.

Snage predvođene generalom Khalifom Haftarom s istoka zemlje pokrenule su ofenzivu na Tripoli početkom aprila.

Napad je zaustavljen u žestokom otporu lokalnih oružanih skupina, a u savezništvu s vladom u Tripoliju, koja uživa podršku Ujedinjenih naroda.

Haftar i njegove pristaše tvrde da pokušavaju osloboditi prijestolnicu od milicija, koje optužuju za destabiliziranje Libije.

Saleh, koji se izmjestio na istok Libije 2014., tijekom prethodnih borbi za Tripoli, izjavio je da te “oružane skupine koriste ljude i zgrade kao štitove”.

Haftarova Narodna oslobodilačka vojska (LNA) suzdržava se od korištenja teškog naoružanja, kako bi “ograničila štetu na imovini”, dodao je Saleh, prenosi Reuters.

Inicijativa za političko rješenje krize

Predsjednik libijske vlade nacionalnog jedinstva, jedine legitimne vlasti koju priznaju Ujedinjeni narodi, obznanio je sredinom mjeseca političku inicijativu kojom se predviđaju izbori do kraja godine radi izlaska zemlje iz velike krize koja se ne stišava.

Fayez al Sarraj koji predvodi vladu sa sjedištem u Tripoliju ocijenio je da je ofanziva koju su prije više od tri mjeseca povele snage maršala Khalife Haftara za oslobađanje prijestolnice osuđena na neuspjeh.

“Polazeći od moje odgovornosti za zemlju i unatoč gruboj ofenzivi kojoj se odupiremo (…) i u kojoj ćemo pobijediti, danas iznosim političku inicijativu za izlazak iz krize”, rekao je Sarraj u govoru koji je objavila mreža Libya al Wataniyasa sjedištem u Tripoliju.

“U dogovoru s UN-ovom misijom potpore u Libiji” (UNSMIL), Sarraj je predložio održavanje “libijskog foruma” kako bi se ujedinile “nacionalne snage utjecajne na političkom i na društvenom polju te pristaše miroljubivog i demokratskog rješenja”.

Inicijativa predviđa i istodobno organiziranje “predsjedničkih i parlamentarnih izbora do kraja 2019.”, ne navodeći kada.

Sarraj optužuje maršala Haftara da želi “potkopati demokratski proces (…) i uspostaviti totalitarni režim koji će voditi jedna osoba i jedna obitelj”.

Maršal Haftar pak ističe da se bori s “teroristima” i ne želi se povući jer bi to značilo poraz za njega i za njegove saveznike.

Po UN-ovim podatcima iz zone borbenog djelovanja izbjegle su 94.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije