Smrtonosni zračni udari u Istočnoj Ghouti uoči primirja

Opozicijski aktivisti saopćili su da su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvršile zračne napade na Istočnu Ghoutu malo prije nego što je objavljeno da su sirijske vlasti pristale na primirje koje je predložila Rusija prethodnog dana. 

U dramatičnom videu koji je objavila Sirijska civilna zaštita prikazuje se kako spasioci izvlače tijelo djevojčice iz ruševina. Snimci također prikazuju trenutke napada. Ne navodi se koliko je žrtava bilo u ovom udaru. 

Danas je specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju Staffan de Mistura saopćio u Ženevi da je postignut dogovor o prekidu vatre u Istočnoj Ghouti, koja je, iako obuhvaćena dogovorom o zonama deeskalacije, u posljednje vrijeme bila na meti žestokih bombardovanja snaga odanih režimu Bashara al-Assada.

De Mistura je u izjavi novinarima u Ženevi podsjetio da je održao sastanak s predstavnicima sirijske opozicije, a prije toga je razgovarao i s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kine, Francuske i Rusije, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, javlja Anadolija.

“Predstavnici Rusije saopćili su mi da su predložili prekid vatre u Istočnoj Ghouti te da je to sirijski režim prihvatio. Svi smo veoma napeti u vezi s ovim pitanjem i sad ostaje da vidimo hoće li to biti realizovano”, rekao je De Mistura.

U Ženevi je danas počela osma runda mirovnih sirijskih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a. Na početak pregovora stigla je delegacija ujedinjene sirijske opozicije, dok se sutra očekuje dolazak i delegacija režima odanog sirijskom predsjedniku Al-Assadu.

Opozicija zahtijeva da na pregovorima o političkoj tranziciji, novom ustavu i raspisivanju izbora učestvuje i delegacija Al-Assadovog režima.

Izvor: Agencije