Smrtonosni put indonežanskih radnika

Tijela 23 indonežanska radnika pronađena su nakon što je u utorak potonuo brod kojim su se ilegalno pokušali prebaciti u Maleziju. Prema nekim procjenama, od oko dva miliona Indonežana koji rade u Maleziji, više od polovine ih je tamo ilegalno.

Nakon što je došao u posjetu porodici u Indoneziji, Agus Susanto odmah se vratio u Maleziju, gdje je radio na građevini. Porodica kaže da ga je Malezija smjesta deportirala nazad.

Ovaj 36-godišnjak i otac petero djece zatim je platio krijumčarima da ga nelegalno prevezu. Njihov brod je potonuo nedaleko od malezijske obale. Za sada su pronađena 23 tijela, a Susanto je bio prvi kojeg su identificirali.

“Rekao je da mora natrag u Maleziju, jer mu je trebao novac, da djeci plati školovanje. Prvi put brod se vratio. Valovi su bili preveliki. Kad je sljedeći put pokušao preći, javili su nam da se utopio”, govori njegova sestra Rokayatum.

‘Premijer nam treba pomoći’

Svake godine milioni Indonežana pokušavaju naći posao van svoje države. Uglavnom je riječ o građevinskim radnicima i posluzi. Agencije za posredovanje u zapošljavanju naplaćuju i do šest mjesečnih plata za svoje usluge.

“Morate imati novac ako želite raditi u Maleziji. Usluga košta više od 700 dolara. Zato se neki odlučuju putovati nelegalno”, navodi Zunaedah iz agencije.

Indonezija i Malezija postrožile su zakone za radnike u inostranstvu, nakon nekih slučajeva gdje su radnici bili ubijani i zlostavljani.

Uprkos tragičnom ishodu, Agusova porodica ističe kako on nije imao izbora – morao je ići na rad u Maleziju. Sada pozivaju malezijskog premijera Najiba Razaka da im pomogne.

“Zamolila bih gospodina Najiba da pomogne Indonežanima, jer u Maleziji radi veliki broj naših ljudi. Mnogi od njih su vraćeni, a ovamo nema posla. Od poljoprivrede ne možemo zaraditi dovoljno da djeci platimo školovanje”, kazala je Rokayatum.

Radnici bez alternative

Tijelo njenog brata stiglo je u Indoneziju, a malezijska policija još pokušava identificirati ostala tijela, iz Indonezije javlja novinar Al Jazeere Step Vaessen.

“Ovakve nesreće događaju se nekoliko puta godišnje. No, i pored toga, ovi ljudi i dalje odlaze na rad u Maleziju. Čak i ako ih taj put može stajati života”, dodaje.

Indonežanske vlasti nedavno su objavile kako žele spriječiti odlazak nekvalificirane radne snage na rad vani. Mnogi Indonežani za sada ne vide alternativu radu u inostranstvu.

Izvor: Al Jazeera