Smrtonosni protesti zbog izbornih rezultata

Sedam osoba je poginulo, a više od 60 povrijeđeno tokom sukoba demonstranata sa policijom u Caracasu.

Venecuelanska policija ispalila je suzavac na više stotina demonstranata koji su u utorak uzvikivali “prevara” i “prebrojavanje” i izašli na ulice da demonstriraju protiv novog predsjednika Nicolasa Madura.

Opozicioni kandidat Henrique Capriles odbio je prihvatiti rezultat izborne komisije, rekavši da je na izborima bilo više hiljada neregularnosti i pozvao svoje pristalice na proteste, navodi agencija Tanjug.

Demonstranti su bilii naoružani kamenicama i motkama, prenosi Reuters.

U međuvremenu Maduro je zvanično proglašen predsjednikom, a zahtjev Sjedinjenih Američkih Država da se ponovo prebroje glasovi ocijenjen je kao miješanje u unutrašnje stvari Venecuele.

Poziv opozicije

Kako je saopćeno, Maduro je osvojio 50,7 posto glasova, a njegov protivkandidat Henrique Capriles 49,1.

Nešto ranije lider opozicije Capriles je pozvao nadležne vlasti da otkažu proglašenje Madura predsjednikom.

Analitičari ocjenjuju da je ovako tijesna pobjeda katastrofa za Madura, bivšeg sindikalnog lidera i vozača autobusa.

Generalni sekretar Organizacije američkih država (OAD) u međuvremenu je podržao zahtjeve opozicije za ponovnim prebrojavanjem glasova i ponudio Caracasu pomoć stručnjaka te regionalne organizacije.

Maduro optužuje

Izborni štab predsjednika Nicolasa Madura optužio je opozicionog lidera Caprilesa kako hoće da izazove državni udar u zemlji, jer je pozvao na proteste nakon što je izgubio na izborima za predsjednika Venecuele.

“Šta se nalazi iza vaših današnjih riječi gospodine Capriles, da li je to poziv na udar protiv države, institucija i demokratije ove zemlje”, rekao je na državnoj televiziji Jorge Rodriguez, šef izbornog štaba Nicolasa Madura.

Najava protesta opozicije neće spriječiti proglašenje Madurove pobjede, saopćio je ranije visoki zvaničnik vladajuće partije Dario Vivas, koji je i potpredsjednik Nacionalne skupštine.

Vivas je dodao da ulični protesti prijete destabilizaciji zemlje.

Izvor: Agencije