Smrtonosni protesti u Kini

Tibetanski budistički svećenici u Sera manastiru u Lasi (EPA)

Dva Tibetanca su ubijena, a veći broj njih je ranjen kada su snage sigurnosti pucale na demonstrante koji protestiraju protiv kineske vlasti u okrugu Seda, u provinciji Sečuan, na jugozapadu Kine, saopćila je organizacija “Slobodni Tibet”.

Poslije ovih sukoba između demonstranata i kineskih snaga sigurnosti, u okrugu Seda uveden je policijski sat, naveo je “Slobodni Tibet” u saopćenju koje prenosi Reuters.

U međuvremenu je agencija Sinhua potvrdila da je dan ranije u gradu Luhuo, koji se nalazi u visoravni na zapadu Sečuana, blizu Tibeta, policija ubila jednog demonstranta.

Prema procjeni tibetanske vlade u progonstvu, u prvobitnom Tibetu danas živi oko šest miliona Tibetanaca i oko 7,5 miliona Kineza.

Sečuan, gdje živi veliki broj Tibetanaca, od kojih se mnogi žale na tešku represiju, ove sedmice je bio poprište najtežih sukoba od masovnih protesta protiv kineske vlasti 2008. godine.

Kina upravlja Tibetanskim autonomnim regionom od dolaska komunističkih trupa 1950. godine i demantira optužbe da suzbija tibetansku kulturu i vjeru, tvrdeći da je zahvaljujući njenoj vlasti u tom siromašnom i zaostalom regionu okončan feudalizam i pokrenut razvoj.

Prema procjeni tibetanske vlade u progonstvu, u prvobitnom Tibetu danas živi oko šest miliona Tibetanaca i oko 7,5 miliona Kineza.

No, politikom naseljavanja Kine, broj Kineza u ovoj oblasti stalno raste.

Izvor: Agencije