Smrtonosni obračun izraelske policije s demonstrantima

Izraelske snage ubile su četvoricu, a ranile više od 130 Palestinaca na istoku Pojasa Gaze, javilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva. U Pojasu Gaze ubijena su dva demonstranta, od kojih je jedan bio u invalidskim kolicima.

Dva Palestinca ubijena su na Zapadnoj obali, a više od 350 Palestinaca ranjeno je u sukobima s policijom. Desetero demonstranata ranjeno je kad su izraelske snage sigurnosti otvorile vatru na demonstrante.

Jedan od ubijenih, prema navodima izraelske policije, ubio je pripadnika njihove jedinice.

Palestinci deveti dan protestuju protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela. 

U okupiranom Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali 150 ljudi povrijeđeno je bojevom municijom, 61 gumenim mecima, dok je na ostale policija bacila suzavac, saopćio je palestinski Crveni polumjesec, javlja reporter Al Jazeere Josip Šarić.

Protesti su počeli nakon džuma-namaza, molitve petkom. 

Nasilno gušenje protesta

Izraelska policija u Jerusalemu Palestince je silom spriječila da organizuju proteste. Jedna grupa Palestinaca okupila se na protestima kod Damaske kapije. Policija je upotrijebila silu kako bi rastjerala demonstrante.

Protesti su kod Damaske kapije završeni tako što je policija jednostavno “odnijela” učesnike protesta, javio je ranije Šarić.

Protesti zbog Trumpove odluke održavaju se na Bliskom istoku i drugdje u muslimanskom svijetu jer Palestinci namjeravaju da u Istočnom Jerusalemu, koji je Izrael okupirao u ratu 1967. i anektirao, proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Međunarodna zajednica nikad nije priznala aneksiju Istočnog Jerusalema.

Izvor: Al Jazeera i agencije