Smrtonosni napad talibana na vojnu bazu

U Afganistanu su vojni konvoji u stalnoj opasnosti od napada talibanskih boraca (EPA)

Afganistanski talibani ubili su najmanje 100 pripadnika sigurnosnih snaga u napadu automobilom bombom na vojnu bazu u centralnoj regiji Maidan Wardak u ponedjeljak, javljaju agencije pozivajući se na izjave zvaničnika.

“Imamo informaciju da je 126 ljudi ubijeno u eskploziji”, kazao je jedan zvaničnik Reutersu pod uslovom anonimnosti.

Dvije naoružane osobe koje su pokušale ući u vojni kompleks su ubijene, rekao je glasnogovornik guvernera ove regije Mohebullah Sharifzai.

“Drugi automobil, napunjen eksplozivom, bio je otkriven i deaktiviran“, dodao je on.

Regionalni čelnik zdravstvenih službi Mohammad Salem Asgharkhil rekao je ranije kako je 28 pripadnika sigurnosnog osoblja prevezeno u bolnicu.

“Gledajući štetu, broj žrtava mogao bi se povećati te naši ljekari i dalje traže žrtve“, rekao je Asgharkhil za Reuters.

Ključna regija

Talibani su preuzeli odgovornost za napad, a njihov glasnogovornik Zabihullah Mujjahid kaže kako su usmrtili ili ranili na desetke ljudi.

Pobunjenici su pojačali svoje napade posljednjih mjeseci u naporima da svrgnu prozapadnu Vladu i vrate stroge islamske zakone, iako su u stalnim pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama u pokušaju da prekinu 17-godišnji rat.

Strateški locirana duž rute koja spaja glavni grad Kabul s jugom države, Maidan Wardak je ključna regija za pokretanje samoubilačkih napada na glavni grad koje provode pripadnici talibanskog pokreta iz okolnih brdskih sela.

Izvor: Agencije